
Litoral 2024, Paste 2024, vara 2024, vacante, bilete concerte, cazari, sejururi
Login agentii






Manastiri [16]
Muzee [4]
Castele si cetati [10]
Pesteri [4]
Chei si defilee [1]
Lacuri si baraje [2]
Delta Dunarii [2]
Arhitectura [1]
Tehnica [1]
Turnuri [1]
2 Mai
Alba Iulia
Amara
Baia Mare
Baile 1 Mai
Baile Felix
Baile Harghita
Baile Herculane
Baile Tusnad
Balvanyos
Bazna
Borsec
Brasov
Bucuresti
Caciulata
Calimanesti Caciulata
Campulung Muscel
Constanta
Costinesti
Covasna
Craiova
Curtea de Arges
Deva
Eforie Nord
Eforie Sud
Iasi
Jupiter
Jurilovca
Lacu Sarat
Limanu
Ludus
Mamaia
Medias
Mila 23
Murighiol
Nasaud
Navodari
Neptun
Oradea
Orastie
Pitesti
Remetea
Saturn
Sf Gheorghe
Sibiu
Sighisoara
Sinaia
Singeorz Bai
Sirnea
Slanic Prahova
Stana de Vale
Sulina
Timisoara
Tulcea
Valea Vaserului
Vama Veche
Vatra Dornei
Venus
Vidra
Muntele Gaina
Pe Muntele Gaina din Apuseni se organizeaza in fiecare an, in cea mai apropiata duminica de 20 iulie (Sfantul Ilie), cea mai mare sarbatoare traditionala romaneasca in aer liber, "Targul de fete". Importanta simbolica s-a diminuat in timp, fiind acum doar un spectacol folcloric.Legenda spune ca, inainte, cand motii se ocupau cu extragerea aurului, o gaina de aur venea din baile de exploatare si se aseza in varful muntelui, unde era cuibul sau in care erau oua de aur. Locuitorii comunei Vidra de Sus (aflata la poalele muntilor) au vrut de multe ori sa o prinda, dar gaina a fugit, luand cu ea si aurul din munte.
"Targul de fete" a fost mentionat pentru prima data in anul 1816, dar este cu siguranta mai vechi. La inceputul targului, doi delegati din partea motilor din Vidra de Sus si doi delegati din partea crisenilor din Bulzesti trageau o linie de despartire intre moti si criseni.
Sambata seara se adunau feciorii care petreceau, abia a doua zi veneau fetele si nevestele si atunci se incingea dansul (era obligatoriu ca sa se vada ca fata nu schioapata). La targ participau fetele de maritat si fetele mari care voiau sa fie petite.
Fetele care luau parte la acest targ se pregateau ani intregi pentru ca trebuia sa ia cu ele si zestrea. Fiecare familie care avea o fata de maritat isi ridica un cort in care expunea zestrea si astepta petitorii. Pana la ora 10.00 toti erau ocupati cu vanzarea si cumpararea de diverse produse.
Cand isi alegeau fata, feciorii aduceau cu ei o curea frumoasa plina de argint si de aur. Cel mai important moment era "targuirea" fetelor. Dupa ce negociau si cadeau la intelegere, fata era invitata la joc si apoi cantarita pe o scandura in balans, la capatul careia era pusa zestrea.
Dupa ce isi alegeau mireasa, urma schimbarea de naframi. Foarte rar se intampla ca vreo fata care si-a adus zestrea la targ sa ramana nemaritata. Motii credeau ca numai o incredintare pe culmea Gainei poate sa aduca noroc.

Nota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.
Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.
Vezi toate interviurilePe taramul jocurilor cu mize mari, putine experiente rivalizeaza cu luxul extravagant din cele mai opulente cazinouri din lume. Ele sunt vitrine de grandoare, sofisticare si extravaganta fara egal. [citeste tot]
Vezi toate articolele
Nici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]
Vezi tot jurnalulSe spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]
Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]
Vezi toate articolele
Protectia Consumatorilor ANPC
Autoritatea Nationala pentru Turism