Baile Herculane | Statiunea Baile Herculane
Acest site utilizeaza cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe aici
Newsletter

Pentru a primi newsletter, introduceti
emailul dumneavoastra mai jos

Baile Herculane
Baile Herculane
Baile Herculane


Baile Herculane



Statiunea Baile Herculane este situata in sud-vestul Romaniei (judetul Caras-Severin), pe Valea Cernei, intre Muntii Mehedinti in est si Muntii Cernei in vest, la o altitudine de 160 m, la 41 km nord-vest de municipiul Drobeta -Turnu Severin (resedinta judetului Mehedinti). Orasul este integrat in Parcul National Valea Cernei - Domogled si este amplasat la intersectia paralelei 450 52I N cu meridianul 230 52I E, avand aceeasi pozitie cu Venetia si Nisa.
Statiunea Baile Herculane este atestata documentar in anul 153 e.n., printr-o tabula votiva din bai. In perioada civilizatiei romane, statiunea de pe Valea Cernei a constituit un important punct de atractie pentru aristocratia Romei antice. Impresionati de exceptionala putere tamaduitoare a apelor de la Herculane, romanii sositi in Dacia le-au inchinat un adevarat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules. Din timpul romanilor au ramas numeroase vestigii: apeducte, bai, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de multumire aduse zeilor pentru vindecare.

Dupa 1718 (Pacea de la Passarovitz) incepe istoria moderna si contemporana a Bailor Herculane, sub stapanirea Imperiului austriac. In 1736 incepe reconstructia si modernizarea bailor, a cailor de acces, granicierii banateni construind majoritatea edificiilor din statiune, care poarta amprenta unui baroc austriac impresionant. Statiunea este vizitata de-a lungul timpului de mari personalitati, intre care imparatul Iosif al II-lea, imparatul Francisc I si imparateasa Charlotte, imparatul Franz Iosef si imparateasa Elisabeta. In statiune exista Muzeul Nicolae Cena, ale carui colectii au inceput sa fie constituite incepand cu anul 1922. Incepand cu 1948, statiunea a cunoscut o dezvoltare sustinuta, devenind o statiune de rang national, cu regim permanent.

Clima cu influenta mediteraneana. Temperatura medie anuala de 14°C (in medie 22°C in iulie; in medie 1°C in ianuarie). Precipitatii anuale medii: 750 mm. Ierni blande, veri racoroase, primaveri sosite timpuriu si de scurta durata, toamne lungi. Aer puternic ionizat (2000 ioni negativi pe cmc). Presiunea medie atmosferica este de 750,6 mb. Vanturile dominante sunt cele de sud, viteza lor medie este redusa: 1,6 m/s.

Compozitia resurselor balneare : ape minerale termale clorurosodice, bicarbonatate, usor sulfuroase, cu o mineralizare intre 0.5-2.6 g/l si o temperatura intre 38.5-53.5°C; ape minerale termale clorurosodice, bicarbonatate, calcice cu o mineralizare intre 0.6-3.5 g/l si o temperatura intre 46-56°C; ape minerale termale clorurosodice, bromurate, iodate si sulfuroase cu o temperatura ce atinge 62°C si o mineralizare intre 3,87-7,93 g/l. O caracteristica a apelor minerale este ca ele contin hidrogen sulfurat in mare concentratie (pana la 60 mg/l);

Afectiuni ce se trateaza la Baile Herculane :reumatisme degenerative, spondiloze, artroza, poliartroze, reumatisme articulare (tendinoze, periartrita scapulofemurala), redori articulare post traumatice, recuperare postoperatorie ( dupa fracturi, entorse, luxatii), pareze, paralizii, diabet zaharat, hiperlipemii, boli respiratorii, cardiovasculare, boli profesionale (silicoze), boli ginecologice, ORL, boli dermatologice, afectiuni oculare.

Contraindicatii: TBC, boli al ficatului si rinichilor, boli cardiace decompensate, hipertensiune arteriala peste 180 mm HG, Parkinson, ulcer in faza acuta, neoplasme, boli psihice si toxicomanii, boli acute, tumori, sarcina, epilepsie, sindrom hemoragic.

Izvoare termominerale
In prezent, in imprejurimile statiunii Baile Herculane sunt cunoscute 16 izvoare cu apa termominerala, insirate de-a lungul Cernei pe o lungime de aproape 4 km. Au fost executate mai multe foraje hidrogeologice, obtinandu-se astfel sporuri importante de debite (peste 4000 m3 in 24 de ore). Izvoarele de la Baile Herculane au o radioactivitate ridicata si sunt comparabile prin valoare cu cele de la Vichy si Mont Dore. Principalele izvoare: izvorul artezian Maria (azi Neptun) - 54 °C, Elisabeta (azi Diana) - 55 °C, Hebe - 41 °C, Ileana (azi Apollo 1) - 46 °C, Iosif - 54 °C, Hercules - 67 °C, Hygeea - 48 °C.

Aeroionizare naturala
Aeroionii pot actiona asupra organismului in doua moduri: fie patrunzand in plamani o data cu aerul inspirat, fie prin actiunea directa asupra pielii. In toate cazurile de tratament cu ioni negativi s-a constatat o ameliorare a starii generale a organismului. Se regleaza hipertensiunea, tulburarile endocrine, iar durerile de cap si insomniile sunt pozitiv influentate de aeroionizarea statiunii (2000-2500 ioni negativi/cm3/s).

Tipuri de proceduri: hidroterapie, electroterapie, masaj, recuperare functionala, cultura fizica medicala, acupunctura.

Capacitatea de cazare este de peste 4000 de locuri in hoteluri clasificate (Roman, Cerna, Afrodita, Diana, Minerva, Domogled, Dacia, Hercules), 800 locuri in pavilioanele din centrul istoric, recent renovate (Apollo, Decebal) - majoritatea au baze proprii de tratament si dotari la cele mai inalte standarde. De asemenea, in statiune si pe Valea Cernei exista un numar insemnat de pensiuni agroturistice.

Trasee turistice in zona:
Piata Hercule - Hotel Roman - Cascada Cernei - strandul "7 izvoare calde"; 2-3 ore
Fabrica de var - Valea Prolaz - Cheile Feregari - Creasta; 4 ore
Hotel Cerna - Crucea Alba - Valea Jelarau - Poiana Musuroane; 5 ore
Hotel Cerna - Crucea alba - Grota lui Serban - Varful Domogled; 8 ore
Piata Hercule - Crucea Ghizelei - Cascada Cociu
Baia Diana - Izvorul Munc - Varful Ciorici; 2-3 ore
"7 izvoare calde" - Piatra Banitei - Culmea Bolvasnitei

Cum se ajunge la Baile Herculane
Acces rutier: 5 km fata de D.N. 6 (E 70) ce leaga vestul tarii de Bucuresti (la o distanta de 380 km); Acces feroviar: calea ferata internationala Bucuresti -Timisoara -Budapesta, gara Herculane; Acces aerian: cele mai apropiate aeroporturi: Caransebes (80 km), Craiova (160 km) si Timisoara (170 km, aeroport international).





Share on Facebook



Nota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.

:

Cod de securitate *

security image
 




Interviul TravelWorld.ro
Agentia de turism Tourex: Seriozitate, experienta, incredere. Descopera lumea cu o agentie verificata!

Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.

Vezi toate interviurile
Ultima firma inscrisa in site

Casa Hrisicos, Constanta

Linkuri sponsorizate

Jocuri si jucarii

City break

Articole
Top 10 cele mai luxoase cazinouri din lume

Pe taramul jocurilor cu mize mari, putine experiente rivalizeaza cu luxul extravagant din cele mai opulente cazinouri din lume. Ele sunt vitrine de grandoare, sofisticare si extravaganta fara egal. [citeste tot]

Vezi toate articolele
Cerere personalizata
Din Transilvania in Kamchatka
Mongolia 1, 26-30 iunie

Nici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]

Vezi tot jurnalul
Articole video
Fontana di Trevi
18-05-2011
Fontana di Trevi

Se spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]

Las Vegas by night
23-03-2011
Las Vegas by night

Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]

Vezi toate articolele