Pasapoarte, Pasaport
Acest site utilizeaza cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe aici
Newsletter

Pentru a primi newsletter, introduceti
emailul dumneavoastra mai jos

Prima pagina Pasapoarte Pasapoarte to Inapoi

Pasapoarte



Informatii generale

In conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2252/ 2004 al Consiliului Uniunii Europene din 13 decembrie 2004 privind standardele pentru elementele de securitate si elementele biometrice integrate in pasapoarte si in documente de calatorie emise de statele membre, Romania, ca stat membru, a introdus pasapoartele electronice.
Elementul de noutate consta in introducerea mediului electronic de stocare (cipul). Cipul include datele personale existente in fila informatizata: nume, prenume, data nasterii, codul numeric personal, termenul de valabilitate al documentului, organul emitent, cetatenia. De asemenea, acesta contine imaginea faciala si impresiunile digitale a 2 degete de la ambele maini, cu exceptia minorilor cu varsta sub 6 ani si persoanelor pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibila.
Fata de pasapoartele vechi, care raman valabile pana la expirare si care contin 32 elemente de siguranta, pasapoartele electronice contin 50 elemente de siguranta. Ca elemente de noutate putem enumera: introducerea elementelor biometrice in cip iar cipul este introdus intr-o pagina de policarbonat care asigura protectia si securitatea acestuia, garantand totodata autenticitatea, integritatea si confidentialitatea datelor, stema Romaniei in tehnologie intaglio, pagina din policarbonat - continand datele de identificare ale titularului si cipul - pozitionata intre coperta intai (interioara) si pagina 1, pagina 1 cu fotografia in umbra a titularului realizata prin imprimare inkjet, fotografia titularului gravata laser si fotografia in umbra realizata prin perforatie cu laser, numarul pasaportului perforat prin paginile 1-32, inclusiv in coperta a doua, iar in pagina din policarbonat gravat laser, datele informatizate citibile optic (MRZ), banda heliogravata in coperta 1, hartia utilizata cuprinde filigrane in 3 tonuri, firul de brosare este protejat prin modalitatea de coasere, este introdus in coperta insemnul "Uniunea Europeana", insemnul distinctiv pentru pasaport electronic.
Valabilitatea pasaportului electronic este de 5 ani, iar pentru minorii cu varsta sub 6 ani, valabilitatea acestuia este de 3 ani.
Termenul de eliberare este de pana la 30 de zile lucratoare.
Contravaloarea pasaportului electronic a fost stabilita de catre Compania Nationala Imprimeria Nationala - S.A. la pretul de 276 lei (244 lei inclusiv T.V.A se achita la unitatile CEC Bank, iar taxa consulara este de 32 lei se achita la unitatile CEC Bank sau trezorerie).
Pentru situatii de urgenta, romanii pot solicita pasaportul temporar, care se elibereaza in cel mult 3 zile lucratoare. Pretul de cost al pasaportului temporar este de 216,0 lei (84,0 lei contravaloarea pasaportului se achita la unitatile CEC Bank, 32 lei taxa consulara se achita la unitatile CEC Bank sau la trezorerie, dupa caz, si 100 lei tariful suplimentar de urgenta se achita la trezorerie), si are un termen de valabilitate de 1 an.
Sus

Actele necesare dobandirii unui pasaport

- cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau, dupa caz, buletinul de identitate, aflate in termen de valabilitate, in original si fotocopie. Cartea de identitate provizorie poate fi acceptata doar daca este insotita de certificatul de nastere, in original si fotocopie.
- pasaportul anterior, daca acesta exista;
- dovada achitarii taxelor si tarifelor de emitere a pasaportului simplu electronic sau a pasaportului simplu temporar, completate pe numele titularului, in original.

Pasaportul se ridica de catre titular sau, in cazul minorului care nu a implinit varsta de 14 ani, de persoana care a depus cererea ori de persoana imputernicita de acestia printr-o procura speciala autentificata in tara de notarul public, iar in strainatate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori in fata autoritatilor straine, acestea din urma trebuind sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 05.10.1961. Sunt scutite de supralegalizare, apostilare sau de orice alta formalitate, procurile eliberate de autoritatile statelor cu care Romania a incheiat tratate de asistenta juridica.
Procurile autentificate vor fi prezentate in original, iar cele incheiate de autoritatile straine vor fi insotite si de o traducere legalizata.

La eliberarea pasaportului simplu electronic si a pasaportului simplu temporar, va fi prezentat un document de identitate valabil, insotit, dupa caz, de certificatul de nastere al minorului sub 14 ani, in original.

Titularul documentului de calatorie sau, dupa caz, parintii minorilor cu varsta sub 14 ani, reprezentantii legali sau insotitorii acestora, au obligatia de a nu folosi documentul de calatorie cand au intervenit modificari privind datele de identificare ale titularului ori schimbari majore in fizionomia acestuia.
Sus

Documentele necesare pentru eliberarea unui pasaport in caz de furt, pierdere, deteriorare sau distrugere

- cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau, dupa caz, buletinul de identitate, aflate in termen de valabilitate, in original si fotocopie. Cartea de identitate provizorie poate fi acceptata doar daca este insotita de certificatul de nastere, in original si fotocopie.
- dovada achitarii taxelor si tarifelor de emitere a pasaportului simplu electronic sau a pasaportului simplu temporar, completate pe numele titularului, in original.

Taxele pentru eliberarea pasaportului simplu electronic sunt urmatoarele:
- 32 RON - taxa consulara, care se achita la unitatile C.E.C. Bank sau la trezorerie;
- 244 RON - costul pasaportului se achita la unitatile C.E.C. Bank.

Taxele pentru eliberarea pasaportului simplu temporar sunt urmatoarele:
- 32 RON - taxa consulara, care se achita la unitatile C.E.C. Bank sau la trezorerie;
- 84 RON - costul pasaportului se achita la unitatile C.E.C. Bank.
- 100 RON - tariful suplimentar de urgenta se achita la trezorerie.

Pierderea documentelor de calatorie se declara de titular, de parintii minorului care nu a implinit 14 ani, de reprezentantii legali sau de catre insotitorii minorilor cand acestia se deplaseaza in strainatate, in termen de 48 de ore de la producerea evenimentului la cea mai apropiata unitate de politie sau la orice Serviciu Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple ori la Directia Generala de Pasapoarte, iar in strainatate la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei.

Distrugerea documentului de calatorie se declara de catre titular sau, dupa caz, de catre parintii acestuia, reprezentantii legali sau de catre insotitorii acestuia, la autoritatea competenta, cu ocazia solicitarii eliberarii unui nou pasaport. In acest caz este necesar sa fie prezentate fragmente din pasaportul deteriorat/distrus care sa permita identificarea acestuia.

Furtul documentului de calatorie se declara de catre titular sau, dupa caz, de catre parintii acestuia, reprezentantii legali sau de catre insotitorii acestuia de indata, la cea mai apropiata unitate de politie din tara sau, dupa caz, de pe teritoriul statului in care s-a produs evenimentul, solicitand eliberarea unei adeverinte care sa ateste declararea evenimentului respectiv.
Sus

Sursa Ministerul de Interne. Informatii actualizate la data de 04.04.2011




Share on Facebook



Nota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.

:

Cod de securitate *

security image
 

Interviul TravelWorld.ro
Agentia de turism Tourex: Seriozitate, experienta, incredere. Descopera lumea cu o agentie verificata!

Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.

Vezi toate interviurile
Ultima firma inscrisa in site

Casa Hrisicos, Constanta

Linkuri sponsorizate

Jocuri si jucarii

City break

Articole
Top 10 cele mai luxoase cazinouri din lume

Pe taramul jocurilor cu mize mari, putine experiente rivalizeaza cu luxul extravagant din cele mai opulente cazinouri din lume. Ele sunt vitrine de grandoare, sofisticare si extravaganta fara egal. [citeste tot]

Vezi toate articolele
Cerere personalizata
Din Transilvania in Kamchatka
Mongolia 1, 26-30 iunie

Nici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]

Vezi tot jurnalul
Articole video
Fontana di Trevi
18-05-2011
Fontana di Trevi

Se spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]

Las Vegas by night
23-03-2011
Las Vegas by night

Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]

Vezi toate articolele