Sirnea, comuna Fundata, judetul Brasov
Acest site utilizeaza cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe aici
Newsletter

Pentru a primi newsletter, introduceti
emailul dumneavoastra mai jos

Sirnea
Sirnea
In aceeasi regiune


Sirnea



Sirnea este o localitate din judetul Brasov, Transilvania, parte a comunei Fundata, alaturi de satele Fundata si Fundatica. Atestata documentar in 1729, localitatea este amplasata la poalele Muntilor Piatra Craiului, la o altitudine de 1360 m.
In 1968 Sirnea a fost declarat primul sat turistic din Romania, iar in prezent isi atrage turistii cu o serie de evenimente devenite deja traditie:

- "Iarna la Sirnea" si concursul national de schi fond "Cupa Sirnea". Initiata in 1969, aceasta sarbatoare presupune o intrecere pe schiuri (cateva zeci de schiori intrecandu-se cu faclii in maini), hore, petreceri si plimbari cu sania.

- Ziua Olimpica - 23 iunie. Celebrata de circa 30 de ani, aceasta zi inseamna aprinderea flacarii olimpice, aducerea drapelului olimpic si defilarea participantilor, in prezenta oficialilor comitetului olimpic.

- Noaptea de Sanziene - 24 iunie

- Masura laptelui si intalnirea fiilor satului - sfarsitul lunii iunie

- Focul lui Sumedru - 25 octombrie. De Sf. Dumitru, locuitorii din satele Sirnea, Fundata si Moieciu fac "Focul lui Sumedru", sarbatoare la care participa in principal copiii satului, dar si adultii. Copiii, imbracati in portul popular specific locului, fac un foc mare si joaca dansuri sacre in jurul lui. Cei mai curajosi isi iau avant si sar prin foc sau peste focul lui Sumedru, ocrotitorul recoltelor si oierilor.
Focul se face pe dealuri, de obicei in locul cel mai inalt si poate fi vazut de la mare distanta.
Focul lui Sumedru este o sarbatoare cu un pronuntat caracter funerar, cu origini precrestine, celebrand moartea si renasterea. Elementelor precrestine ale obiceiului li se adauga cele crestine, prin citirea in biserica a Acatistului Sfantului Dimitrie, iar semnificatia Focului lui Sumedru este aceea a unui scenariu al mortii si renasterii anuale a unei divinitati fitomorfe, un ceremonial ce cuprinde moartea violenta a zeului imbatranit la sfarsit de an prin taierea unui arbore din padure, urmata de renasterea acestuia prin incinerare, in noaptea de 25 - 26 octombrie. Focul are aici rol purificator si regenerator. Cenusa, carbunii aprinsi si alte resturi din rugul funerar sunt luate de sateni pentru a fertiliza gradinile si livezile.
Cine sare peste foc va fi sanatos si se va casatori in acel an. Daca este belsug de gutui si nuci, iarna va fi grea. Tot acum, se fac pomeni pentru morti.
Pe 26 octombrie, daca e luna noua, va fi iarna scurta si usoara. Daca e innorat, vant sau ploua, vor fi zapezi mari, ger si iarna lunga. Pentru a afla cum va fi vremea, ciobanii pun dulama intre oi - daca se culca pe ea o oaie neagra, iarna va fi usoara.
Tot acum se termina semanatul usturoiului, se tund coamele cailor, ca sa aiba par frumos, iar pe 27 octombrie, de Cuviosul Dimitrie cel Nou, din Basarabi, se tine Poitra lui Sumedru, cand se desfac stanele.

Obiective si atractii turistice in Sirnea si imprejurimi:
- Biserica ortodoxa, cu hramul Soborului Sfantului Ioan Botezatorul, construita intre anii 1893-1894.
- Muzeul etnografic "Nicolae Fruntes"- etnografie, legenda Branului, olimpism, arta moderna.
- Biserica ortodoxa veche de lemn "Adormirea Maicii Domnului" din Fundata (1830).
- Biserica ortodoxa noua din Fundata, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" si "Sf Ierarh Nicolae", construita intre anii 1939-1943.
- Monumentul locotenent-colonelului Gh. Poenaru-Bordea, primul ofiter al armatei romane cazut la datorie in Primul Razboi Mondial.
- Parcul National Piatra Craiului, trasee in Piatra Craiului
- Prapastiile Zarnestilor
- Cheile Moieciului
- Cheile Gradistei
- Rezervatiile naturale La Chisatoare
- Pestera si Cheile Dambovicioara
- Pestera cu lilieci din satul Pestera
- Barajul Pecineagu
- Lacul Vidraru.

Alte evenimente in zona:
- Nedeia Muntilor - sarbatoare pastorala traditionala, denumita in trecut "targ de doua tari", tinuta la Fundata, pe hotarul dintre Transilvania si Tara Romaneasca, organizata in ziua de Sf. Ilie

- Festivalul de reconstituire istorica - dedicat luptelor desfasurate intre armata romana si armatele Puterilor Centrale, in Pasul Giuvala, in toamna anului 1916. Fundata a fost prima localitate eliberata de armata romana la intrarea in Transilvania si tot aici s-au inregistrat primele victime in randul soldatilor romani.

Click AICI pentru mai multe poze din Sirnea.




Share on Facebook



Nota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.

:

Cod de securitate *

security image
 




Interviul TravelWorld.ro
Agentia de turism Tourex: Seriozitate, experienta, incredere. Descopera lumea cu o agentie verificata!

Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.

Vezi toate interviurile
Ultima firma inscrisa in site

Casa Hrisicos, Constanta

Linkuri sponsorizate

Jocuri si jucarii

City break

Articole
Top 10 cele mai luxoase cazinouri din lume

Pe taramul jocurilor cu mize mari, putine experiente rivalizeaza cu luxul extravagant din cele mai opulente cazinouri din lume. Ele sunt vitrine de grandoare, sofisticare si extravaganta fara egal. [citeste tot]

Vezi toate articolele
Cerere personalizata
Din Transilvania in Kamchatka
Mongolia 1, 26-30 iunie

Nici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]

Vezi tot jurnalul
Articole video
Fontana di Trevi
18-05-2011
Fontana di Trevi

Se spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]

Las Vegas by night
23-03-2011
Las Vegas by night

Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]

Vezi toate articolele