Litoral 2024, Paste 2024, vara 2024, vacante, bilete concerte, cazari, sejururi
Login agentii Cont turist Lista operatori Publicitate Termeni si conditii Inscriere agentii- Pesteri [1]
- Manastiri [1]
- Muzee [1]
- Castele si cetati [2]
- Pesteri [1]
- Lacuri si baraje [1]
- Turnuri [1]
Pestera Altarului
Pestera Piatra Altarului din Muntii Bihorului a fost descoperita in anul 1984 de catre speologii Clubului Politehnica din Cluj si este considerata una dintre cele mai frumoase cavitati subterane din Romania si din Europa. Pestera are patru mari galerii si o lungime totala de 3.146 m.
Pestera Piatra Altarului nu este amenajata pentru public, fiind deschisa doar pentru cercetari stiintifice. A fost incadrata in categoria A, in care se regasesc pesterile de valoare exceptionala care, prin interesul stiintific sau unicitatea resurselor sunt reprezentative pentru patrimoniul speologic national si international.
“Palatul”, o sala inalta de 30 m, precedata de o anticamera (“Baldachinul”), este o zona cu formatiuni rare, curgeri mari de calcit si domuri inalte. Palatul are forma unei catedrale gotice, inalta si ingusta, flancata de coloane de 15 – 20 m inaltime. Este un monument de arhitectura subterana unic in felul sau in Romania.
Galeria “Paradisul” este o sinteza a intregii pesteri, spatii generoase sprijinite pe coloane si discuri, geometrii cristaline ascunse sub ochiuri de apa, depuneri diafane de ace, unice in pesterile noastre. Galeria Paradisului se sfarseste neasteptat, cu un parau de “mondmilch” (laptele de luna), – o pasta fluida, de un alb nepamantean, ce izvoraste dintr-o crapatura a calcarului si abunda in formatiuni, coloane, discuri, macrocristalele de calcit, buzdugani, nuferi, cristalele scheletice de calcit, in forma de triunghiuri excavate, stalagmite monocristal, coloane tip palmier, draperii, coralite, perle de pestera. In baza pesterii s-a dezvoltat, pe scara larga, un alt fenomen, sub oglinda nemiscata, apa supramineralizata a acoperit totul in cristale perfecte de calcit.
Fenomenul este rar intalnit pe glob si el face ca galeria “Geoda” sa fie una dintre superlativele domeniului subteran. Un popas in “Geoda” este o experienta unica, un prilej de meditatie asupra perfectiunii cristaline.
“Altarul Ursilor” este o galerie orizontala cu bolti arcuite, denumita “Citimirul Ursilor”. Ursul de caverna – “Ursus Spelaeus”- era un locuitor obisnuit al pesterilor in timpul ultimelor perioade glaciare. Aici se pot observa un mare numar de cranii de ursi tineri si de pui, unele dintre ele abia se mai ghicesc sub stratul gros de calcit.
Tweet
Nota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.
Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.
Vezi toate interviurilePe taramul jocurilor cu mize mari, putine experiente rivalizeaza cu luxul extravagant din cele mai opulente cazinouri din lume. Ele sunt vitrine de grandoare, sofisticare si extravaganta fara egal. [citeste tot]
Vezi toate articoleleNici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]
Vezi tot jurnalulSe spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]
Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]
Vezi toate articolele
Protectia Consumatorilor ANPC
Autoritatea Nationala pentru Turism