Litoral 2024, Paste 2024, vara 2024, vacante, bilete concerte, cazari, sejururi
Login agentii Cont turist Lista operatori Publicitate Termeni si conditii Inscriere agentiiManastirile din Bucovina
Manastirile din Bucovina fac parte din patrimoniul UNESCO, fiind incrise in catalogul marile monumente ale lumii" din anul 1993. Ele sunt unice in lume prin arhitectura lor ce caracterizeaza epoca de glorie a Moldovei si prin pictura lor exterioara.
Arbore, Sucevita, Moldovita, Humor, Voronet, Probota, Patrauti, Catedrala Mitropolitana din Suceava
Biserica Arbore a fost ridicata de Luca Arbore intre 2 aprilie si 29 august 1503; pictura interioara si exterioara dateaza din 1541 si a fost realizata de Dragos Coman din Iasi, pictor laic. Hram: Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul. Biserica nu are turla, in schimb are o nisa in interior care era, se pare, destinata clopotelor.
Manastirea Humor este situata in orasul Gura Humorului si are hramul Adormirea Maicii Domnului si Sf. Gheorghe. A fost ridicata la 1530 de jupanul Toader Bubuiog si sotia sa Anastasia, cu bunavointa domnitorului Petru Rares, pe locul unei biserici din secolul XIV, construita de Alexandru cel Bun. Biserica manastirii nu este prima care a avut pictura exterioara din Moldova, dar aceasta s-a pastrat foarte bine, tabloul reprezentativ fiind asediul Constantinopolului, pictura menita sa pastreze vechea credinta ortodoxa. Din pictura interioara este reprezentativ tabloul votiv al familiei domnitorului Petru Rares. Este prima biserica care are pridvor deschis, iar deasupra camerei mormintelor se afla tainita, unde se ascundeau, in timpul navalirilor otomane, odoarele manastirii.
Manastirea Moldovita, amplasata in localitatea Vatra Moldovitei, are hramul Buna Vestire si a fost ridicata la 1410 de Alexandru cel Bun, pe locul unei biserici mai vechi. Biserica manastirii a fost reconstruita in piatra de Petru Rares. Pictura murala exterioara a fost realizata de Toma din Suceava in 1537 si s-a conservat, cu exceptia partii de nord, care a fost degradata din cauza climei. Frescele arata scene din lupta moldovenilor ortodocsi impotriva otomanilor. In 1975 a obtinut trofeul Pomme d`Or" acordat de F.I.J.E.T. pentru pictura sa unica.
Biserica Patrauti are hramul Sfanta Cruce si a fost ridicata de Stefan cel Mare la 1487. Desi de mici dimensiuni, cladirea este foarte frumos proportionata; pictura interioara deosebit de valoroasa - tabloul votiv cu scena "Plangerii" si Cavalcada sfintilor militari". Pictura exterioara a fost realizata in 1550 si inca se mai pastreaza.
Manastirea Probota are hramul Sf. Nicolae si a fost ctitorita de Petru Rares la 1530; pictura bisericii, din 1532, interioara (refacuta) si exterioara, care a fost in mare parte distrusa, dar fragmentele starnesc inca admiratia. Judecata de Apoi din pridvor a fost realizata aici pentru prima data in Moldova, introdusa de fratele lui Petru Rares, viitorul Mitropolit Grigore Rosca. Pictura exterioara nu s-a pastrat deoarece tehnicile de fixare a culorilor erau mai putin cunoscute. Arhitectura este reprezentativa pentru Moldova secolului XVI.
Catedrala Mitropolitana din Suceava are hramul Sf. Gheorghe si a fost ridicata intre 1514 si 1522 de domnitorii Bogdan III si de fiul sau Stefanita. Adaposteste racla de argint cu moastele Sf. Ioan cel Nou. Picturi murale remarcabile, cum ar fi pe latura vestica in registrul superior, patru scene din viata Sf. Ioan cel Nou pictate in 1895.
Manastirea Sucevita se afla in localitatea Sucevita si a fost ridicata de Mitropolitul Gheorghe Movila si fratii sai Ieremia si Simion Movila in 1584. Planul bisericii este specific perioadei lui Stefan cel Mare (pronaos, naos si altar, la care se adauga pridvor si gropnita). Sucevita este cea mai completa din punct de vedere arhitectonic si al picturilor interioare si exterioare. Pictura a fost realizata de Ion Zugravul in 1596. Culoarea dominanta a picturii este verdele. Aici se afla mormintele Movilestilor. Pictura exterioara este cea mai bine pastrata, inclusiv pe latura de nord, unde este Scara Virtutilor - o antiteza intre bine si rau, Rugaciunea tuturor Sfintilor, o tema unica. Fatada sudica are reprezentat Arborele lui Iesei, Acatistul Maicii Domnului. Biserica este cea din urma realizata cu pictura exterioara de aceea a fost considerata de francezul Paul Henry "testament al artei moldovenesti".
Manastirea Voronet este situata in localitatea Voronet, parte din orasul Gura Humorului si are hramul Sf. Gheorghe. Ridicata de Stefan cel Mare in 1488, intre 26 mai si 14 septembrie, in stilul caracteristic. Nu are camera mormintelor. Renumita in intreaga lume pentru albastrul de Voronet" si pentru scena intruchipata pe fatada de vest, a Judecatii de Apoi. Aceasta pictura este impartita in mai multe registre, in partea superioara a ansamblului fiind Dumnezeu Tatal, registrul mijlociu cuprinde icoana Deisis - Iisus Hristos incadrat de Maica Domnului in partea dreapta si Sf. Ioan Botezatorul in stanga, icoana bizantina. In al treilea registru se afla Duhul Sfant in chip de porumbel. Adaposteste mormintele pustnicului Daniil Sihastru, duhovnicul lui Stefan cel Mare si al Mitropolitului Grigore Rosca. Alte picturi: Arborele lui Iesei; profetii Vechiului Testament sunt incadrati de filosofi: Aristotel, Platon, Pitagora, Socrate. In naos, tabloul votiv al lui Stefan cel Mare, impreuna cu Doamna Maria Voichita si Bogdan, mostenitorul tronului.
Alte monumente din Bucovina
Manastirea Dragomirna a fost ridicata de Anastasie Crimca - lucrarile au inceput in 1602 si s-au terminat in 1609; hramul: Pogorarea Sfantului Duh (Rusaliile). Biserica manastirii are o structura ingusta si alungita, monumentala prin combinarea elementelor gotice cu cele de arta romaneasca.
Manastirea Putna, prima ctitorie a lui Stefan cel Mare, a fost conceputa ca necropola domneasca. Construita intre 1466 - 1469. Aici este mormantul domnitorului Stefan cel Mare si Sfant si mormintele a doua dintre sotiile sale: Maria Voichita si Maria de Mangop.
Biserica Bogdana din Radauti este cel mai vechi monument din piatra din Moldova ridicat in a doua jumatate a secoluluial XIV-lea de catre Bogdan I, intemeietorul Moldovei. Biserica este foarte simpla, o bazilica adaptata cultului ortodox, formata din pronaos, naos, altar. Biserica nu are turla.
Biserica din Balinesti are hramul Sf. Nicolae si inca isi mai pastreaza pictura exterioara, dar este foarte deteriorata. Construita in a doua jumatate a secolului al XV-lea, are o arhitectura specifica pentru epoca lui Stefan cel Mare si Sfant.
Tweet
Nota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.
Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.
Vezi toate interviurilePe taramul jocurilor cu mize mari, putine experiente rivalizeaza cu luxul extravagant din cele mai opulente cazinouri din lume. Ele sunt vitrine de grandoare, sofisticare si extravaganta fara egal. [citeste tot]
Vezi toate articoleleNici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]
Vezi tot jurnalulSe spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]
Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]
Vezi toate articolele
Protectia Consumatorilor ANPC
Autoritatea Nationala pentru Turism