Litoral 2024, Paste 2024, vara 2024, vacante, bilete concerte, cazari, sejururi
Login agentii Cont turist Lista operatori Publicitate Termeni si conditii Inscriere agentiiManastirea Hurezi
Manastirea Hurezi (Horezu) se afla in orasul cu acelasi nume. Numele sau a rezultat de la cuvantul "huhurezi", pasari care existau, pesemne, in numar mare in aceste locuri.
Manastirea Hurezi este considerata cel mai mare complex arhitectonic apartinand stilului brancovenesc. A fost inclusa in patrimoniul UNESCO in anul 1993. Constantin Brancoveanu, domnitor al Tarii Romanesti intre 1688-1714, a pus piatra de temelie pentru constructia manastirii inca din al doilea an al domniei sale.
Manastirea a fost conceputa pentru a fi necropola pentru domnitor si familia lui, dar mormantul sau, din biserica manastirii, a ramas gol.
Constatin Brancoveanu a fost unul dintre domnitorii care s-a preocupat in mod deosebit de cultura, printre cele mai insemnate realizari fiind tiparirea Bibliei de la Bucuresti in limba romana, dar si dezvoltarea invatamantului, in Bucuresti, cat si in celelalte zone ale Tarii Romanesti.
Constatin Brancoveanu a fost decapitat pe 15 august 1714 la Istanbul, in ziua cand implinea 60 de ani, sub acuzatia de tradare, impreuna cu cei patru fii ai sai. Pentru a-l determina sa isi abandoneze credinta ortodoxa si sa treaca la mahomedanism, cei patru fii ai sai au fost decapitati inaintea lui. Moartea sa de martir a facut ca Biserica Ortodoxa Romana sa il canonizeze pe el impreuna cu cei patru fii ai sai, cinstindu-l pe 16 august.
Complexul monahal de la Hurezi este format, pe langa manastirea propriu-zisa, din biserica bolnitei care a fost ctitorita de doamna Maria, sotia domnitorului, in 1696. In cele patru puncte cardinale, la o distanta de 50 m de manastire, au fost ridicate patru schituri: la nord, Schitul Sfintilor Apostoli din 1698, la vest, Schitul Sfantului Stefan din 1703, la est, Schitul Sfintilor Arhangheli.
Manstirea Hurezi este formata din doua incinte, cea mai importanta fiind cea de-a doua, in care se afla biserica mare, cu hramul Sf. Imparati Constantin si Elena, cu o lungime de 32 m si o inaltime de 14 m. Pictura in fresca apartine zugravilor Constantin, Ioan, Andrei, Stan, Neagoe si Ioachim. Pe langa iconografia religioasa, se intalnesc si scene laice, cum ar fi istoria ilustrata a vietii imparatului Constatin cel Mare, ce semnifica in vremea aceea biruinta Crucii asupra semilunii.
Tabloul votiv infatiseaza familia domnitorului. In interiorul bisericii se afla iconostasul de lemn bogat sculptat, scaunul domnesc, stranele, toate din vremea ctitorului.
Deasupra intrarii principale, care mai pastreaza inca poarta originala de lemn ferecata cu fier, se afla turnul clopotnitei, cu clopote mari intre 300 si 1.000 kg.
Paraclisul este situat drept in fata bisericii, la mijlocul laturii de apus si a fost ridicat la 1697. Pictura este lucrarea zugravilor Preda si Marin.
Vizualizare hartă mărită
Tweet
Nota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.
Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.
Vezi toate interviurilePe taramul jocurilor cu mize mari, putine experiente rivalizeaza cu luxul extravagant din cele mai opulente cazinouri din lume. Ele sunt vitrine de grandoare, sofisticare si extravaganta fara egal. [citeste tot]
Vezi toate articoleleNici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]
Vezi tot jurnalulSe spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]
Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]
Vezi toate articolele
Protectia Consumatorilor ANPC
Autoritatea Nationala pentru Turism