Litoral 2024, Paste 2024, vara 2024, vacante, bilete concerte, cazari, sejururi
Login agentii Cont turist Lista operatori Publicitate Termeni si conditii Inscriere agentii- Manastiri [1]
- Muzee [1]
- Castele si cetati [2]
- Pesteri [1]
- Lacuri si baraje [1]
- Turnuri [1]
Cetatea Biertan
Cetatea Biertan se gaseste in localitatea cu acelasi nume din judetul Sibiu si face parte din patrimoniul UNESCO din 1993.
Ansamblul bisericii evanghelice fortificate din Biertan apartine tipului de fortificare cu amenajari defensive amplasate pe biserica si incinta, fiind una dintre cele mai mari si mai cunoscute biserici fortificate din Transilvania. Biserica a fost construita intre 1493 - 1522, pe locul unei biserici anterioare. Este o biserica-hala gotic tarziu, cu 3 nave, cor cu absida poligonala, sacristie si nivel de aparare, fiind ultima biserica-hala construita in tara. Pastreaza remarcabile piese de sculptura, pictura si mobilier gotic tarziu, cu influente de Renastere (sfarsitul secolului XV - inceputul secolului XVI): portalul vestic, portalul sacristiei cu usa interioara intarsiata si mecanismul de inchidere al acesteia, amvonul, sculptat de Ulrich din Brasov, altarul poliptic, stranele.
Fortificatia, cu doua incinte concentrice si o a treia partiala, cu 7 turnuri si 2 bastioane, exista in nucleu la 1468, fiind extinsa in secolul XVI. In incinta interioara, partial demolata, sunt de remarcat turnul sudic, care are la parter fosta capela catolica, cu picturi murale din secolul XVI, turnul vestic - fosta primarie si turnul nord-estic, azi lapidariu si care adaposteste remarcabile lespezi funerare din secolele XVI - XVII.
Localitatea, atestata documentar la 1283, este dezvoltata de-a lungul a doua ulite mai importante si pastreaza structura medievala si aspectul istoric al locuintelor din secolele XVI - XIX, cu decoratie baroca simplificata. Cea mai veche locuinta, cu nucleu din secolul XV, se pastreaza in curtea casei parohiale, iar pe latura estica a Pietei, locuinte cu nucleu din secolul XVI.
Biertanul are, de asemenea, valoare simbolica si memoriala, caci intre 1572 si 1867 a fost sediul Episcopiei Evanghelice Luterane, centrul vietii spirituale si politice a sasilor transilvaneni.
Altarul, unul dintre cele mai mari altare poliptice din Transilvania, a fost construit de mesteri din Nurenberg si Viena intre 1483 - 1513. Contine 28 de picturi ce redau scene din viata lui Iisus si a Fecioarei Maria, rastignirea, botezul, taierea imprejur, precum si diferite picturi cu sfinti. Cateva dintre ele sunt copii ale picturilor aflate in altarul Schottenstift din Viena.
Stranele au fost executate din lemn de tei de catre Johannes Reichmut din Sighisoara, intre anii 1514 - 1523. Valoarea si frumusetea le sunt puse in evidenta mai ales de intarsiile deosebite pe care le contin.
Amvonul, construit de Ulrich din Brasov, este o piesa deosebit de valoroasa, fiind cioplit dintr-o singura bucata de piatra. Formele in relief reprezinta scene biblice: rastignirea, gradina Ghetsemani, profetia lui Simon. Decoratiunile sunt create in stil gotic, avand si influente renascentiste. Capacul amvonului, realizat din lemn, dateaza din 1754.
Orga, impunatoare ca dimensiune, a fost construita in 1869 de catre Karl Hesse din Viena. Are 1290 de tuburi, 25 de registre, pedale si 2 manuale.
Usa sacristiei, unica in Europa, a fost construita in 1515 de catre Johannes Reichmut (cel care a realizat si stranele). Pentru ca proteja camera tezaurului, pe partea interioara a usii a fost construit un sistem de inchidere care o bloca de jur imprejur, in 19 puncte. In anul 1910, usa, impreuna cu incuietoarea, a fost dusa la Expozitia Mondiala de la Paris, unde a fost premiata.
Tweet
Nota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.
Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.
Vezi toate interviurilePe taramul jocurilor cu mize mari, putine experiente rivalizeaza cu luxul extravagant din cele mai opulente cazinouri din lume. Ele sunt vitrine de grandoare, sofisticare si extravaganta fara egal. [citeste tot]
Vezi toate articoleleNici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]
Vezi tot jurnalulSe spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]
Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]
Vezi toate articolele
Protectia Consumatorilor ANPC
Autoritatea Nationala pentru Turism