Londra - Orasul Londra din Marea Britanie
Acest site utilizeaza cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe aici
Newsletter

Pentru a primi newsletter, introduceti
emailul dumneavoastra mai jos

Londra
Londra


Londra



Londra este capitala Angliei si a Regatului Unit al Marii Britanii, cel mai important centru politic, financiar, cultural si artistic al Regatului Unit si unul din cele mai importante orase ale lumii.
Populatia Londrei este de peste 7,5 milioane de locuitori, carora li se adauga alte cateva milioane din zona metropolitana. Exista o imensa diversitate de etnii, culturi si religii, Londra fiind unul din cele mai cosmopolite orase din Europa si din lume. Aici locuiesc, permanent sau temporar, multi dintre cei mai bogati oameni ai lumii.
In Londra se gasesc sediile a numeroase institutii si corporatii de importanta globala; multe cladiri importante: palate, muzee, teatre, sali de concerte, aeroporturi, statii de cale ferata, numeroase ambasade si consulate.
Westminster (Palatul si Abatia) si Biserica Sf.Margareta din Londra au fost inscrise in anul 1987 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Geografie
Londra acopera o suprafata de 1579 kmp si este port pe Tamisa, rau navigabil cu o influenta majora in dezvoltarea orasului. Orasul a fost fondat pe malul de nord, iar pana in secolul al XVIII-lea nu a existat decat un singur pod, Podul Londrei, ceea ce a facut ca orasul sa se dezvolte foarte mult la nord de rau. Campia Tamisei a fost un teren propice pentru expansiunea orasului, cele cateva coline (ex. Parliament Hill, Primrose Hill) nu au fost piedici semnificative.
In secolele trecute, Tamisa era mult mai larga si mai putin adanca. Pe intinderea orasului insa a fost canalizata si indiguita, multi dintre afluentii sai au fost complet canalizati si curg acum subteran. Fluxul si refluxul se fac simtite pe Tamisa, fiind unul din motivele pentru care Londra este expusa inundatiilor. Pentru a proteja orasul, in anii 1970 s-a construit la Woolwich, in aval, un sistem de ecluze numit Thames Barrier.
Clima Londrei este temperata, cu veri calde, dar rareori toride, si ierni blinde. Vara, temperatura depaseste rareori 33 °C (recordul absolut fiind 37,9 °C, inregistrat in 2003). Iarna, caderile de zapada sunt rare, iar stratul de zapada nu depaseste in general 2 cm. In ciuda reputatiei de oras "ploios", Londra primeste anual circa 600 mm de precipitatii, adica mai putin decat Roma sau Sydney. Datorita intinderii zonei construite, Londra este adeseori un microclimat, unde temperaturile sunt cu circa 5 °C mai ridicate decat in exterior, deoarece cladirile si betonul retin mai bine caldura.

Istorie
La origini, Londra a fost o asezare celta. In anul 43 d.Hr., romanii au fondat orasul Londinium, iar numele acestuia se pare ca a dat si numele nativ al orasului, London, desi unele date recente arata ca London ar putea fi de origine celta. In 61 d.Hr., noul oras roman este asediat, pradat si ars pana la temelii de catre rasculatii celti condusi de regina Boadicea.
Dupa caderea Imperiului Roman, Londinium a fost abandonat; la vest de acesta a aparut in secolul al VII-lea o asezare saxona cu numele Lundenwic, pe locul unde azi se afla Aldwych. La inceputul secolului al X-lea, vechea cetate romana a fost reocupata. Initial, Westminster era un oras distinct, insa in cele din urma Londra si Westminster s-au integrat si au evoluat impreuna, devenind cel mai mare oras al Angliei, iar din secolul al XII-lea si capitala a regatului.
Intre secolele al XVI-lea si al XX-lea, Londra a inflorit, fiind capitala a Imperiului Britanic. Marele incendiu din 1666 a distrus o parte semnificativa a orasului, iar reconstructia a durat peste 10 ani si a fost condusa de Sir Christopher Wren, care, cu acea ocazie, a proiectat si construit multe din cladirile emblematice ale Londrei de astazi, asa cum ar fi Catedrala Sf. Paul. Cresterea orasului s-a accelerat in secolul al XVIII-lea, astfel ca la inceputul anilor 1800 Londra era cel mai mare oras al lumii.
Bombardamentele naziste din timpul celui de-al doilea razboi mondial au condus, pe langa pierderea a peste 30.000 de vieti, la distrugerea multor cladiri vechi. Reconstructia din urmatoarele decenii a dat prilejul folosirii a numeroase stiluri arhitectonice moderne, care dau orasului pe alocuri un caracter eclectic.

City of London
("Cetatea Londrei") este centrul istoric al orasului si, in acelasi timp, cel mai important cartier financiar al Regatului Unit. Este administrat de catre Corporatia Londrei, condusa de Lordul Primar al Londrei si are propriul corp de politie, separat de Politia Metropolitana. Populatia permanenta a City-ului este de doar 7000 de locuitori, insa aici lucreaza peste 300.000 de persoane. Calitatea de centru financiar a City-ului a inceput sa se piarda in ultimii ani, o data cu inaugurarea in Docklands, in estul orasului, a complexului Canary Wharf.

West End

West End ("Capatul de vest" - al vechiului oras) este districtul comercial si de divertisment al Londrei. Aici se gasesc Piata Trafalgar, Oxford Street (una dintre cele mai cunoscute strazi pentru cumparaturi, pe care se gasesc numeroase supermagazine celebre), Tottenham Court Road, renumita pentru magazine de electronice, calculatoare si instrumente muzicale.
La sud de capatul estic al Oxford Street se gaseste Soho, cartierul boem al Londrei, intesat de cafenele, pub-uri, cluburi si sex shop-uri.
City-ul si West End formeaza centrul Londrei ("Central London").

Estul orasului a fost centrul industriei londoneze in secolul al XIX-lea. Bombardamentele germane din anii 1940, combinate, incepand din anii 1950, cu decaderea Portului londonez si mutarea industriei in afara orasului, au condus la abandonarea a numeroase cladiri si terenuri si la un aspect al zonei in general dezolant. Organizarea Jocurilor Olimpice din 2012 in estul Londrei va oferi ocazia regenerarii si cresterii atractivitatii zonei. Docklands, zona vechiului Port al Londrei, a fost un experiment reusit de regenerare.

Vestul Londrei
In vestul Londrei se gasesc cartiere rezidentiale de lux, cum ar fi Notting Hill, Kensington, Chelsea, parcuri precum Richmond (cel mai mare din Londra), dar si arene sportive ca Twickenham, stadionul de acasa al echipei nationale engleze de rugby. In White City se gaseste cartierul general al BBC, iar mult mai spre vest, in Hillingdon, se afla aeroportul Heathrow.

Sudul Londrei
Sudul Londrei gazduieste districte variate, precum Wimbledon, cu parcul si arenele de tenis pe care se organizeaza Turneul de tenis de la Wimbledon, dar si Brixton, Peckham si Camberwell, unde locuiesc comunitati importante de afro-americani care au emigrat in anii "50-"70 din zona Caraibelor. La extremitatea estica, pe malul Tamisei, se gaseste Greenwich, unde se afla parcul cu acelasi nume si Observatorul Regal din Greenwich, care marcheaza meridianul zero al lumii.

Nordul Londrei
Nordul orasului este o regiune mai deluroasa; multe din coline ofera vederi excelente ale orasului. Suburbii celebre sunt Islington, gazda a clubului de fotbal Arsenal FC, Highgate, Camden, Hampstead, Tottenham, Harringay.

Transport
Transportul este unul dintre cele patru domenii ale politicii, fiind administrat de primarul Londrei. Cu toate acestea, controlul financiar al primarului este limitat, iar el nu controleaza reteaua grea de cale ferata, cu toate ca, in noiembrie 2007, el si-a asumat responsabilitatea pentru Calea ferata de Nord a Londrei, precum si pentru multe alte linii, pentru a forma London Overground. Reteaua de transport public, administrata de Transportul pentru Londra (TfL), este una dintre cele mai extinse din lume, dar se confrunta cu probleme de congestie si fiabilitate. Un program mare de investitii de 7 miliarde de lire sterline (10 miliarde de euro) vizeaza imbunatatirea acestei situatii. Londra a fost apreciata ca orasul cu cel mai bun transport public. Ciclismul este un mod din ce in ce mai popular pentru a te plimba in jurul Londrei.

Feroviar
Piesa centrala a transportului public este London Underground, denumit in mod obisnuit de localnici "Tube", care are 12 linii interconectate. Este unul dintre cele mai vechi, mai lungi si mai intinse (vaste) sisteme de metrou din lume, datand din anul 1863. Sistemul inglobeaza prima linie electrica de metrou din lume, City & South London Feroviar, inaugurata in 1890. Metroul londonez transporta peste trei milioane de calatori pe zi si peste 1 miliard de calatori in fiecare an. Este cel mai lung sistem de metrou din lume, el ruland 244 de mile pe sub strazile din Londra. Capitala britanica este primul oras din lume cu cale ferata subterana, aceasta fiind deschisa in 1863. Metroul londonez are in componenta 500 de trenuri si traseul sau contine 275 statii. Statia de metrou cea mai aglomerata este Waterloo, care deserveste aproximativ 46000 navetisti la orele diminetii.
Underground deserveste zona centrala si cele mai multe suburbii la nord de Tamisa, in timp ce cele la sud sunt deservite de o extinsa retea feroviara suburbana de suprafata, din cauza terenului nefavorabil pentru realizarea liniilor de metrou subterane la sud de fluviu. Docklands Light Railway este un al doilea sistem de metrou, utilizand trenuri mai mici si mai usoare. Acest sistem a fost deschis in 1987, deservind estul Londrei si Greenwich pe ambele parti ale Tamisei. Caile ferate intercity, in general, nu traverseaza orasul, ci sunt "imprastiate" in 14 statii terminus, in jurul centrului sau istoric; exceptia este ruta Thameslink exploatata de catre First Capital Connect, care este de la Bedford la Brighton si de la Luton la Sutton.
Londra dispune de trenurile de mare viteza Eurostar, care pornesc din gara St Pancras International, avand legaturi directe cu Lille si Paris in Franta si Bruxelles in Belgia. Durata unei calatorii catre Paris si Bruxelles este de 2h 15 min. si, respectiv 1h 51 min. Cu ajutorul serviciilor Eurostar, Londra este mai aproape de Europa continentala decat de restul Marii Britanii, datorita magistralei High Speed 1 care realizeaza legatura feroviara cu Tunelul Canalului Manecii. Incepand din iunie 2009, aceasta linie permite traficul feroviar intern de mare viteza, de la Kent la Londra.

Autobuze
Reteaua de autobuze din Londra este una dintre cele mai mari din lume si functioneaza 24 de ore pe zi, cu 8000 de autobuze, 700 de trasee pentru autobuze, precum si peste 6 milioane de pasageri care folosesc acest mijloc de transport in fiecare zi lucratoare a saptamanii.
Autobuzele rosii cu etaj sunt recunoscute pe plan international si sunt o marca de transport din Londra, impreuna cu taxiurile negre si "Tube".

Aerian
Londra este un nod major de transport aerian international si are in apropiere mai multe aeroporturi: Heathrow (cel mai aglomerat aeroport din lume, pentru traficul international), Gatwick, Stansted, Luton, London City Airport, Southend.

Cultura
Londra gazduieste cinci orchestre simfonice: London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Philharmonia si BBC Symphony Orchestra. Principalele sali de concerte simfonice sunt Royal Albert Hall, Barbican Centre, Royal Festival Hall si Queen Elizabeth Hall. Royal Opera House din Covent Garden este casa Operei Regale si a Baletului Regal.
In Londra si-au inceput activitatea trupe rock celebre precum The Clash, Led Zeppelin, Sex Pistols, The Libertines sau Pink Floyd. Sali de concerte rock celebre sunt Brixton Academy, Astoria sau Hammersmith Apollo.
Londra gazduieste carnavaluri si parade celebre, cum ar fi Carnavalul din Notting Hill si paradele de Sf. Patrick (17 martie) sau Sf. Gheorghe (23 aprilie).
In Londra se gasesc peste 30 de teatre, majoritatea concentrate in West End. Cele mai multe sunt comerciale si pun in scena musicaluri si alte piese populare. Teatre "ne-comerciale" sunt National Theatre, The Globe (reconstructie fidela a vechiului teatru al lui Shakespeare), Old Vic si Young Vic.
Colectia nationala britanica de arta occidentala veche (dinainte de 1900) este gazduita de National Gallery. Tate Modern contine colectii de arta occidentala de dupa 1900, iar Tate Britain gazduieste colectia nationala de arta britanica. National Portrait Gallery are o colectie de portrete de personalitati britanice renumite din toate timpurile.
In Londra sunt nu mai putin de 240 de muzee - cele mai cunoscute sunt British Museum (antichitati din toata lumea), Victoria and Albert Museum (arte decorative si aplicate), Imperial War Museum, Muzeul de Istorie Naturala si Muzeul de Stiinta, ambele din Kensington, Muzeul Londrei.
Londra este una din cele patru mari capitale ale modei, alaturi de Paris, Milano si New York. Supermagazine celebre ca Harrods, Selfridges sau Harvey Nichols sunt prezente aici, alaturi de o multime de boutique-uri si magazine ale designerilor de top.

Londra a fost dintotdeauna centrul vietii religioase a Regatului Unit, in ciuda faptului ca primatul Bisericii nationale, Biserica Anglicana, isi are sediul la Canterbury. Cei doi episcopi anglicani ai Londrei sint Episcopul Londrei, a carui scaun este impozanta Catedrala Sf. Paul, si Episcopul de Southwark, sub a carui ascultare se afla credinciosii de la sud de Tamisa. Evenimentele religioase importante au loc fie in Catedrala Sf. Paul, fie in Catedrala Westminster. Arhiepiscopul de Westminster este conducatorul catolicilor britanici. De asemenea, Londra este cel mai mare centru al Islamului in Regatul Unit; Moscheea Centrala din Londra este un obiectiv celebru la marginea parcului Regents Park. Templul hindus din Neasden este cel mai mare templu hindus din afara Indiei si un exemplu remarcabil de cladire moderna construita in stil traditional. Peste doua treimi din evreii din Marea Britanie locuiesc in Londra.

Sport
Londra a gazduit doua Jocuri Olimpice, in 1908 si 1948, iar in iulie 2005 a fost aleasa sa gazduiasca Jocurile Olimpice de vara din 2012, devenind astfel primul oras care gazduieste trei editii ale Jocurilor.
In Londra se desfasoara anual cel mai mare si mai vechi turneu de tenis, Wimbledon. Cel mai popular sport in Londra, ca numar de spectatori, este fotbalul. Doua dintre cluburile de fotbal faimoase ale Angliei se gasesc in Londra: Arsenal (in Emirate) si Chelsea (in Fulham).

Locuri de interes
Camden Town, Chinatown, Covent Garden, Downing Street, Horse Guards Parade, Leicester Square, London Eye, Piata Trafalgar si monumentul Amiralului Nelson, Piccadilly Circus, South Bank, Malul de sud al Tamisei, Teatrul Globe, Theatreland, Tower Bridge, Turnul Londrei

Cladiri si monumente
1 Canada Square (cladirea centrala a complexului Canary Wharf), Acul Cleopatrei, Banca Angliei, BT Tower, Catedrala Sf. Paul, Catedrala Westminster, Galeriile Tate Modern, Gara St. Pancras, Guildhall, Marble Arch, Millennium Dome, Palatul Buckingham, Palatul Hampton Court, Palatul Kensington, Palatul Westminster, sediul Parlamentului englez; turnul ceasului Big Ben, Royal Albert Hall, Whitehall (strada cu cele mai multe ministere britanice).

Parcuri si gradini
Battersea Park, Gradinile Botanice Kew, Green Park langa Palatul Buckingham, Greenwich Park, Hyde Park si Kensington Gardens, Regents Park, Richmond Park

Muzee, expozitii, galerii
British Museum, London Dungeon, Gradina zoologica din Londra, Muzeul Madame Tussaud"s, Muzeul Freud, Observatorul Regal din Greenwich

Click AICI pentru mai multe poze din Londra.




Share on Facebook



Nota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.

:

Cod de securitate *

security image
 




Interviul TravelWorld.ro
Agentia de turism Tourex: Seriozitate, experienta, incredere. Descopera lumea cu o agentie verificata!

Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.

Vezi toate interviurile
Ultima firma inscrisa in site

Casa Hrisicos, Constanta

Linkuri sponsorizate

Jocuri si jucarii

City break

Articole
Top 10 cele mai luxoase cazinouri din lume

Pe taramul jocurilor cu mize mari, putine experiente rivalizeaza cu luxul extravagant din cele mai opulente cazinouri din lume. Ele sunt vitrine de grandoare, sofisticare si extravaganta fara egal. [citeste tot]

Vezi toate articolele
Cerere personalizata
Din Transilvania in Kamchatka
Mongolia 1, 26-30 iunie

Nici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]

Vezi tot jurnalul
Articole video
Fontana di Trevi
18-05-2011
Fontana di Trevi

Se spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]

Las Vegas by night
23-03-2011
Las Vegas by night

Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]

Vezi toate articolele