Creta | Insula Creta
Acest site utilizeaza cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe aici
Newsletter

Pentru a primi newsletter, introduceti
emailul dumneavoastra mai jos

Creta
Creta
Creta


Creta



Creta este cea mai mare insula din Grecia, leaganul civilizatiei minoice, leaganul culturii si civilizatiei europene. Taram al eternitatii cu plaje cu nisip fin, scaldate de ape de culoarea turcoazului, cu peisaje pitoresti. Farmecul si atractia magica a insulei este sporita de ospitalitatea, caldura locuitorilor si de apa limpede a marii. Descoperiti tarmul miturilor, locul nasterii lui Zeus, paradisul care asteapta turistii inca de la inceputul primaverii pâna toamna târziu.

Istorie
Istoria si mediul natural a insulelor grecesti este foarte diferit, pe vremuri insulele vecine se dusmaneau intre ele. Grecia antica nu era, nici pe departe, un stat unit. Prima civilizatie s-a dezvoltat pe insula Creta.
Primii locuitori ai insulei au venit din Africa in mileniul al saselea i.Ch., iar formarea civilizatiei minoane este strans legat de imigrarea indo-europenilor din Asia Mica in mileniul al treilea i.Ch. In faze succesive, minoanii au construit state-palat, vestitele centre-palat de la Knossos, Phaistos, Malia, Zakros. Orasul Knossos, fondat intre primii, in epoca sa de floare avand circa 100 de mii locuitori, se situa pe un teritoriu imens la 32 km2 de port, unde traficul comercial, cu Egipt si Siria, era foarte dezvoltat.

Cretanii nu si-au inconjurat cu ziduri palatele si nici macar orasele de pe litoral, fapt care dovedeste ca in acea vreme era pace si probabil ca flota militara a stapanit imprejurimile. O catastrofa geologica, eruptia vulcanului din Santorini in 1450 i.Ch., a stopat dezvoltarea civilizatiei. In anul 1100 i.Ch., dupa invazia dorienilor, declinul civilizatiei minoane a fost de neoprit. Mai tarziu insula a fost subjugata de romani si apoi de fenicieni. In timpul epocii bizantine, bunastarea Cretei era prezentata pe podelele de mozaic ale bazilicilor si in peste jumatate din bisericile din intreaga Grecie. Insa multi altii pusesera ochii pe toate aceste bogatii. Mai intai, Creta a cazut in mainile arabilor (in secolul al IX-lea) timp de un secol si jumatate. Atunci a fost intemeiat Handak, actualul Heraklion. Apoi in 1204, insula a trecut in mana venetienilor. Ei au fortificat vechile castele din Handak si au construit altele noi in celelalte orase.

Au intemeiat orase noi (Hania si Rethimno) si au construit fortificatiile necesare pentru apararea lor. O catastrofa geologica, eruptia vulcanului din Santorini in 1450 i.Ch., a stopat dezvoltarea civilizatiei. In anul 1100 i.Ch., dupa invazia dorienilor, declinul civilizatiei minoane a fost de neoprit. Mai tarziu insula a fost subjugata de romani si apoi de fenicieni. In timpul epocii bizantine, bunastarea Cretei era prezentata pe podelele de mozaic ale bazilicilor si in peste jumatate din bisericile din intreaga Grecie. Insa multi altii pusesera ochii pe toate aceste bogatii.

Date geografice
Este regiunea cea mai sudica si insula cea de-a cincea ca marime din Europa. Creta, cu o suprafata de 8.400 km2, masoara de la est la vest 250 km si de la nord la sud cu o latitudine maxima de 60 km, este cea mai mare insula a Greciei. Insula separa Marea Egee de Marea Libiana, marcand granita dintre Europa si Africa. In centru se afla munti maiestuosi, iar platourile, brazdate de chei adanci, se sfarsesc in vai fertile. Partea nordica este mai populata, aici se aliniaza si orasele mai mari, situate in golfurile potrivite pentru ancorare, iar partea sudica cu stancile inaltandu-se din mare, este slab populata. Clima este mediteraneana uscata, vara torida dureaza aici mai mult decat in alte regiuni ale Greciei.

Transport
Reteaua drumurilor publice este bine dezvoltata. Majoritatea locurilor de pe insula sunt accesibile cu transportul local, dar este recomandat sa se inchirieze o masina, cu care se poate explora in voie insula. Intre localitatile mai mari exista si curse regulate de feribot.

Cumparaturi
Magazinele sunt in general deschise dimineata si dupa-masa pana seara tarziu. Majoritatea magazinelor sunt inchise in timpul siestei de dupa-amiaza. Bancile si oficiile postale au program mai scurt. In majoritatea statiunilor, magazinele sunt deschise si la sfarsit de saptamana.

Mancaruri si bauturi
Grecii gatesc cu ulei de masline, iar carnea lor preferata este cea de oaie la gratar. Aperitivul grecesc contine rosii, castraveti, pepene, felii de cascaval, masline si diverse fructe. Intre bucatele traditionale se numara aperitivele, mezedes, compuse din melitzanosalata – vinete tocate cu ulei, lamaie si usturoi, taramosalata – pasta de icre si dolmadakia – frunze de vita umplute cu carne sau orez). Felul principal este musaca, ghiveci, carne prajita sau peste, inclusiv frigaruile de miel sau porc – souvlaki. Pestele si scoicile sunt excelente; horiatiki – salata greceasca servita cu felul principal consta in felii de rosii si castraveti, masline si fetta. Desertul este de obicei format din baclava si cataif. Specialitatile cretane sunt branza graviera (galbena) si mizithra – branza alba, cremoasa, servita deseori in loc de fetta in salata greceasca.
Aperitivul preferat este ouzo, iar dintre vinuri retsina. Cele mai bune vinuri sunt cele de casa si se gasesc in tavernele locale. Raki este apa de foc locala, cu aroma de anason, cunoscut si sub denumirea de tsikoudo, servit fie simplu, fie cu apa si gheata.

Bacsis
Bacsisul este inclus in majoritatea facturilor de la restaurante si hoteluri, dar se obisnuieste sa se mai lase circa 10% din totalul consumatiei. Personalul hotelurilor si taximetristii primesc de obicei bacsis.

De vizitat
Chania
Chania este cel mai mare oras de pe coasta vestica a Cretei. Merita vizitat pentru cladirile sale de influenta turceasca si venetiana, pentru portul de vase de croaziera de-a lungul caruia se intand taverne, terase, pentru turnurile albe ale bisericilor si lungile strazi pavate. Chania este un oras plin de viata. Nu trebuie ratate pietele pline de masline verzi, branza greceasca (mizitra, graviera, antogala), miel, specialitati traditionale de patiserie. Intrucat a fost construit pe ruinele vechii cetati Kydonia, unul dintre cele mai importante orase ale Cretei minoniene, multe dintre vestigiile acesteia sunt inca vizibile. Orasul a fost capturat de venetieni in 1252 si a stat sub influenta lor pana in anul 1645, lasand in urma fortificatii, principalul loc de intalnire a locuitorilor pe strada pietonala a orasului si cladiri care respecta manierismul venetian. Din 1645 Chania a fost cucerita de turci, acestia reparand zidurile orasului si transformand bisericile in moschei.

Heraklio
Heraklio este cel mai mare oras din Creta si principala cale de acces pentru turisti. Asta face ca el sa sufere de aceesi aglomeratie si trafic ca si orasele lasate in urma. Heraklio este renumita pentru cele doua piete principale, Plateia Venizelou si Plateia Eleftherias. Plateia Venizelou gazduieste renumita Fantana a leilor, care este inima orasului si de unde se poate merge catre toate locurile de interes: pietele din sud, portul din nord-est. Heraklio se mandreste cu al doilea muzeu arheologic ca marime si importanta dupa cel din Atena. Muzeul de Istorie al Cretei gazduieste printre multe altele sculpturi si inscriptii din perioada bizantina, venetiana si turceasca, pictura lui Domenikos Thetokopoulos (El Greco)? Vedere catre muntele si manastirea Sinai? din 1570, obiecte personale si manuscrise ale scriitorului national Nikos Katzantzakis.

Palatul lui Knossos
Se afla la sud-est de Heraklio si este cel mai mare palat din perioada minoniana. In jurul anului 1700 i. C. cladirile existente pe acest loc au fost distruse de un cutremur si reconstruite apoi la o scara mult mai mare, avand 1.200 de camere. Unul din cele mai mari orase din epoca, gazduia in jur de 100.000 de locuitori. Pentru a recrea o parte din atmosfera, Sir Arthur Evans, descoperitorul sau, a reconstruit o parte din vechea structura.

Heraklion
Orasul, situat pe coasta nordica a insulei, avand 130 de mii de locuitori, este capitala si centrul comercial, economic si cultural al insulei. Orasul de astazi asteapta pe turisti cu monumente istorice, ruinele de la Knossos, iar vizita Muzeului de Arheologie este obligatorie. Este recomandat atat persoanelor doritori de odihna, cat si iubitorilor de distractii.

Hersonissos
Satul pescaresc se afla la 25 km est de Heraklion la poalele muntilor Lassithi si este locul ideal pentru turistii doritori de odihna, dar toate categoriile de varsta pot sa se distreze pe placul lor. Distractia este garantata de aquapark-ul din apropiere, taverne, baruri, magazine.

Malia
Localitatea apartine de Riviera din partea nordica a insulei. Nu departe de Malia a fost descoperita cel de al treilea palat minoan ca importanta din Creta. Este recomandat tuturor categoriilor de varste, atat turistilor doritori de odihna, cat si persoanelor iubitori de sporturi si distractii.





Share on Facebook



Nota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.

:

Cod de securitate *

security image
 




Interviul TravelWorld.ro
Agentia de turism Tourex: Seriozitate, experienta, incredere. Descopera lumea cu o agentie verificata!

Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.

Vezi toate interviurile
Ultima firma inscrisa in site

Casa Hrisicos, Constanta

Linkuri sponsorizate

Jocuri si jucarii

City break

Articole
Top 10 cele mai luxoase cazinouri din lume

Pe taramul jocurilor cu mize mari, putine experiente rivalizeaza cu luxul extravagant din cele mai opulente cazinouri din lume. Ele sunt vitrine de grandoare, sofisticare si extravaganta fara egal. [citeste tot]

Vezi toate articolele
Cerere personalizata
Din Transilvania in Kamchatka
Mongolia 1, 26-30 iunie

Nici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]

Vezi tot jurnalul
Articole video
Fontana di Trevi
18-05-2011
Fontana di Trevi

Se spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]

Las Vegas by night
23-03-2011
Las Vegas by night

Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]

Vezi toate articolele