Paris - Orasul Paris din Franta
Acest site utilizeaza cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe aici
Newsletter

Pentru a primi newsletter, introduceti
emailul dumneavoastra mai jos

Paris
Paris


Paris



Paris este capitala si cel mai mare oras al Frantei, fiind, impreuna cu suburbiile sale, si capitala regiunii Ile-de-France, cel mai dinamic centru economic al tarii. Parisul este un important centru cultural, de afaceri si politic al lumii si este renumit pentru arhitectura sa neo-clasica, ca si pentru influenta sa majora in moda, arte si chiar gastronomie. Cunoscut si ca “Orasul Luminilor”, Parisul este considerat unul dintre cele mai romantice orase ale lumii.

Situat pe malurile Senei, in partea central-nordica a Frantei, Parisul detine numeroase muzee si galerii de arta, fiind cel mai vizitat oras din lume, cu mai mult de 30 de milioane de vizitatori anual. Simbolul orasului este Turnul Eiffel, construit cu ocazia Expozitiei Universale din 1899.

In 2004, Parisul avea o populatie de circa 2.150.000 locuitori, iar zona metropolitana a orasului (incluzand orasele-satelit) - 11.5 milioane de locuitori (in 1999). Parisul si regiunea Ile-de-France produc peste un sfert din veniturile Frantei (circa 450 miliarde de euro in 2003). Impreuna cu zona La Defense, Parisul reuneste sediile centrale a aproape 50% din companiile franceze, ca si ale marilor firme internationale si ale unor organizatii mondiale, cum sunt UNESCO, OECD si ICC.

Numele orasului provine de la denumirea tribului galic Parisii, si, dupa perioada romana, cand s-a chemat Lutetia, orasul a inceput sa fie cunoscut sub actualul nume spre sfarsitul Imperiului Roman.
Parisul este situat pe malurile Senei si include doua insule locuite (Ile Saint Louis si Ile de la Cite) si cateva dealuri (dintre care cel mai inalt este Montmartre, cu 130 m peste nivelul marii). Orasul este impartit in 20 de arondismente, limitele sale administrative fiind, in mare, aceleasi din 1860, cand Napoleon III si prefectul Haussmann au dublat suprafata orasului prin includerea in teritoriul acestuia a zonei dintre centurile de fortificatii ale Parisului (printre care si suburbiile Montmartre si Auteuil). In 1929 au fost anexate oficial orasului parcurile impadurite Bois de Boulogne si Bois de Vincennes.
Parisul are un climat oceanic si este influentat de curentul Atlanticului de Nord, ceea ce face ca orasul sa fie ferit de temperaturi extreme. Temperatura medie anuala este de 24°C, iar minima este in jur de 1°C. Recordurile de temperatura au fost de 40.4°C pe 28 iulie 1948, respectiv −23.9°C pe 10 decembrie 1879. Desi pot aparea precipitatii pe tot cursul anului, la Paris ninge rar, insa fara ca stratul depus sa fie prea consistent.

Zone istorice si atractii turistice
Champs-Elysees: este un fost parc din secolul al XVII-lea, transformat in bulevard si care face legatura intre Piata Concorde si Arcul de Triumf. Este una dintre atractiile Parisului si o importanta artera comerciala, numita adesea “cel mai frumos bulevard din lume” ("la plus belle avenue du monde").
Bulevardul Montaigne este zona celor mai celebre magazine de lux: Chanel, Louis Vuitton, Dior, Givenchy.
Place de la Concorde este punctul de pornire al bulevardului Champs-Elysees. Obeliscul egiptean, adus de Napoleon I, este cel mai vechi monument al orasului. Situata in apropiere, Piata Vendome este renumita pentru hotelurile ei de lux - Hotel de Crillon si Hotelul Ritz. De asemenea, multi creatori de moda celebri au avut ateliere in aceasta zona.
Cartierul Saint-Honore este si el o zona a modei, aici avandu-si sediul marci celebre, ca Hermes si Christian Lacroix.
Cartierul Operei - zona din jurul Operei Garnier este cea mai mare concentrare de magazine si birouri din Paris. Aici se gasesc marile magazine Printemps si Galeries Lafayette, dar si sediile centrale ale marilor companii financiare Credit Lyonnais si American Express.
Montmartre - in aceasta zona se gasesc multe studiouri de arta si cafenele, dar si biserica Sacre Coeur.
Place de la Bastille este unul dintre locurile cele mai incarcate de istorie, nu doar din Paris, ci din toata Franta. Data fiind valoarea sa simbolica, piata este deseori locul de desfasurare a mitingurilor politice, cum a fost si demonstratia anti-CPE din 28 martie 2006.
Cartierul Latin este, inca din secolul al 12-lea, unul dintre cele mai cunoscute centre universitare din Europa. Renumit pentru atmosfera sa tinereasca, aici se gasesc numeroare institutii de invatamant superior, printre care École Normale Supérieure, École des Mines si campusul universitatii Jussieu.
Montparnasse este situat pe malul stang al Senei si este renumit pentru atelierele artistilor, salile de spectacole si cafenelele sale.
Cartierul La Défense este unul dintre cele mai mari centre de afaceri din lume si o destinatie turistica majora, datorita zgarie-norilor si celor peste 3.5 milioane de mp de birouri.

Parisul a cunoscut cea mai mare dezvoltare in timpul Revolutiei Industriale, al celui de-al doilea Imperiu si al Belle Époque. Incepand din 1840, Parisul a atras un mare numar de oameni datorita noilor fabrici deschise in suburbii, iar sub domnia lui Napoleon III orasul a suferit schimbari radicale – implementate de prefectul Haussmann: cartiere intregi au fost daramate pentru a face loc retelei de bulevarde si cladirilor neo-clasice ale Parisului modern.
Epidemiile de holera din 1832 si 1849 au afectat populatia Parisului (in 1832 au murit 20,000 din cei 650,000 de locuitori), care a avut de suferit si in timpul asediului instituit de prusaci la sfarsitul razboiului franco-prusac (1870-1871) si in razboiul civil care a urmat (Comuna din Paris - 1871).
Orasul si-a revenit rapid dupa toate aceste evenimente si a gazduit celebra Expozitie Universala din 1889, cand, pentru a celebra 100 de ani de la inceputul Revolutiei Franceze, a fost construit Turnul Eiffel – gandit ca un exemplu "temporar" de inginerie arhitecturala, acesta a fost cea mai inalta cladire din lume pana in 1930 si este, in prezent, cel mai renumit simbol al Parisului. Prima linie de metrou a fost inaugurata pentru Expozitia Universala din 1900.

In timpul Primului razboi mondial, Parisul a fost salvat de invazia germana datorita victoriei trupelor franceze si engleze din prima batalie de pe Marna, in 1914. In 1918-1919, Parisul a fost scena paradelor victoriei Aliatilor si a negocierilor de pace, iar in perioada interbelica, orasul a devenit renumit pentru viata sa culturala si artistica, dar si pentru distractiile nocturne.
La Paris si-au desfasurat activitatea artisti din toate colturile lumii: compozitorul rus exilat Stravinsky, pictorii spanioli Picasso si Dali, scriitorul american Hemingway.
In iunie 1940, la 5 saptamani de la inceperea razboiului cu Germania, Parisul (partial evacuat) a fost ocupat de trupele acesteia, care au ramas aici pana la sfarsitul lui august 1944, cand a fost eliberat de soldatii generalului Leclerc. Orasul a suferit daune minore in timpul celui de-a doilea Razboi mondial, atat pentru ca a fost sub ocupatie germana, dar si pentru ca generalul von Choltitz, comandantul militar german al Parisului, a refuzat sa aplice ordinul direct al lui Hitler de a distruge toate monumentele inainte de evacuarea orasului.

Monumente si simboluri ale Parisului
Unele dintre cele mai cunoscute sunt catedrala Notre Dame de Paris (secolul al 12-lea), Turnul Eiffel (secolul al 19-lea), Arcul de Triumf al lui Napoleon, biserica Sacré Cœur de pe dealul Montmartre, muzeul Luvru, Gradinile Tuileries, Champs-Elysées, Place de l"Étoile, La Défense, Domul Invalizilor (unde sunt inmormantati multi dintre eroii militari ai Frantei, inclusiv Napoleon), biserica Panthéon, fosta inchisoare Conciergerie, cele doua statui ale Libertatii (una se afla pe Île des Cygnes de pe Sena, cealalta in Gradina Luxembourg). O versiune mult mai mare a acestor statui a fost trimisa cadou Statelor Unite in 1886 si se inalta acum pe insula Ellis din portul New York-ului.
Alte monumente istorice si culturale ale Parisului: palatul Garnier, care adaposteste Opera si Baletul Operei, Sorbonna (cea mai cunoscuta parte a Universitatii Paris, localizata in Cartierul Latin), capela Sainte-Chapelle si Église de la Madeleine.

Muzee
Luvrul – unul dintre cele mai mari si mai cunoscute muzee din lume, adaposteste nenumarate opere de arta, printre care Mona Lisa si statuia lui Venus din Milo. Alte muzee: Muzeul Picasso, Muzeul Rodin, Muzeul Montparnasse, Centrul Georges Pompidou (cunoscut si ca Beaubourg – Muzeul National de Arta Moderna, Muzeul Cluny, Muzeul Orsay.

Turism
Parisul a fost mereu o destinatie preferata de comercianti, studenti si pelerini, dar adevaratul turism a inceput pe scara larga dupa aparitia caii ferate in 1848. Una dintre atractii au fost expozitiile universale, pentru care s-au construit multe monumente (intre care si Turnul Eiffel, 1889). La acestea s-a adaugat refacerea orasului in timpul celui de-al doilea Imperiu, cand Parisul a primit infatisarea sa moderna din zilele noastre.
Cel mai renumit muzeu, Luvrul, atrage anual peste 6 milioane de vizitatori, Notre-Dame si Sacré-Coeur primesc 12 milioane, respectiv 8 milioane de turisti, iar Turnul Eiffel, peste 6 milioane de vizitatori. Disneyland Resort Paris este o alta atractie turistica majora a Parisului, cu peste 12.4 milioane de vizitatori.
Transport aerian
Parisul este deservit de doua aeroporturi principale: Orly, in sud, si Charles de Gaulle, in Roissy-en-France. Al treilea aeroport, mult mai mic, se afla la Beauvais, 70 km spre nord, utilizat pentru curse charter si low-cost.
Transport feroviar
Parisul are 6 gari importante: Gare du Nord, Gare Montparnasse, Gare de l"Est, Gare de Lyon, Gare d"Austerlitz si Gare Saint-Lazare. Acestea fac legatura cu reteaua de metrou, careia i se adauga o retea expres (RER, create in anii 1960).

Parcuri si gradini
Doua dintre cele mai vechi si cunoscute parcuri ale Parisului sunt Gradinile Tuileries (create in secolul al 16-lea pentru un palat construit pe malul Senei, in apropierea Luvrului) si Gradina Luxembourg (de asemenea, fost parc al unui castel construit pentru Maria de Medici in 1612). Jardin des Plantes, creata de Guy de la Brosse, medicul lui Ludovic al XIII-lea, pentru cultivarea plantelor medicinale, a fost primul parc public din Paris. Alte parcuri sunt Montsouris, Buttes Chaumont si Parc Monceau, create de Jean Charles Alphand la ordinul lui Napoleon III, in timp ce prefectul Parisului, baronul Haussmann, a cerut reamenajarea zonelor Bois de Boulogne si Bois de Vincennes (paduri transformate in parcuri de promenada).

Cimitire

Cele mai celebre cimitire ale Parisului sunt: Pere Lachaise, Montmartre, Montparnasse, Passy si Catacombele Parisului.

Orase infratite cu Parisul: Roma (Italia), Casablanca (Maroc), Kyoto, Tokyo (Japonia), Cairo (Egipt), Amman (Iordania), Sanaa (Yemen), Berlin (Germania), Seul (Coreea de Sud), Moscova, Sankt Petersburg (Rusia), Beirut (Liban), Jakarta (Indonezia), Chicago, San Francisco, Washington DC (SUA), Quebec City, Montreal (Canada), Santiago (Chile), Tbilisi (Georgia), Riad (Arabia Saudita), Beijing (China), Praga (Cehia), Lisabona (Portugalia), Sofia (Bulgaria), Erevan (Armenia), Sydney (Australia), Mexico City (Mexic), Varsovia (Polonia), Madrid (Spania), Atena (Grecia), Londra (Marea Britanie), Geneva (Elvetia), Alger (Algeria), Sao Paolo (Brazilia).

Click AICI pentru mai multe poze din Paris.




Share on Facebook



Nota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.

:

Cod de securitate *

security image
 




Interviul TravelWorld.ro
Agentia de turism Tourex: Seriozitate, experienta, incredere. Descopera lumea cu o agentie verificata!

Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.

Vezi toate interviurile
Ultima firma inscrisa in site

Casa Hrisicos, Constanta

Linkuri sponsorizate

Jocuri si jucarii

City break

Articole
Top 10 cele mai luxoase cazinouri din lume

Pe taramul jocurilor cu mize mari, putine experiente rivalizeaza cu luxul extravagant din cele mai opulente cazinouri din lume. Ele sunt vitrine de grandoare, sofisticare si extravaganta fara egal. [citeste tot]

Vezi toate articolele
Cerere personalizata
Din Transilvania in Kamchatka
Mongolia 1, 26-30 iunie

Nici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]

Vezi tot jurnalul
Articole video
Fontana di Trevi
18-05-2011
Fontana di Trevi

Se spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]

Las Vegas by night
23-03-2011
Las Vegas by night

Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]

Vezi toate articolele