Litoral 2024, Paste 2024, vara 2024, vacante, bilete concerte, cazari, sejururi
Login agentii Cont turist Lista operatori Publicitate Termeni si conditii Inscriere agentiiDubrovnik
Denumirea croata a orasului este Dubrovnik, cea italiana este Ragusa, iar numele vechi, grecesc, este Raiyia sau Ragousa. Numele actual al orasului a fost adoptat oficial in 1918, dupa caderea Imperiului Austro–Ungar.
Izvoarele istorice arata ca Ragusa (Dubrovnik) a fost intemeiata in secolul al 7-lea, pe o insula stancoasa, numita Laus, care a oferit adaport refugiatilor dalmati din Epidaurus, un oras din apropiere, care fugeau din calea invaziei slavilor.
Exista insa si istorici care atribuie grecilor infiintarea orasului, bazandu-se pe descoperiri arheologice recente: o bazilica bizantina din secolul al 8-lea, diverse artefacte gasite in portul Dubrovnik, parti ale zidurilor orasului etc.
Dupa caderea Imperiului Ostrogot, orasul Dubrovnik a intrat sub protectia Imperiului Bizantin, desi avea statut de oras-stat independent si interactiona intens cu asezarile de pe litoralul sarbesc si cu cele din Italia. In perioada medievala, Ragusa era o insula locuita de iliri latinizati, care vorbeau propria limba dalmata. Dupa Cruciade, Ragusa a intrat sub suveranitatea Venetiei (1205–1358), iar prin Tratatul de pace de la Zadar (1358), a capatat o independenta relativa, ca stat vasal Ungariei.
Perioada de maxima inflorire a Ragusei a fost in secolele al 15-lea si al 16-lea, cand a rivalizat cu Venetia si alte republici maritime italiene. Aliata cu Ancona (alt rival al Venetiei), Ragusa a creat o ruta comerciala ce pornea din Europa de Est, trecea pe la Ragusa si Ancona, continua pe la Florenta si ajungea in Flandra.
In 1806, orasul a fost cucerit de armata lui Napoleon, in urma unui asediu de o luna instaurat de catre rusi si muntenegreni, timp in care peste oras au cazut peste 3000 de proiectile de tun. Initial, Napoleon a cerut numai permisiunea ca armatele sale sa treaca prin oras, promitand ca nu il va ocupa. Ulterior, francezii au blocat porturile, obligand autoritatile sa se predea. In 1808, maresalul Marmont a desfiintat republica si a inglobat Ragusa in Imperiu.
In 1815, Imperiul Habsburgic a preluat conducerea orasului dupa Congresul de la Viena si a instaurat Regatul Dalmatiei, care avea propriul parlament, cu sediul la Zadar. Acesta a luat o serie de masuri menite sa stimuleze economia si sa reformeze sistemul birocratic, fiscalitatea, religia, educatia si comertul, care insa, in mare parte, au esuat.
Dupa destramarea Imperiului Austro-Ungar in 1918, Dubrovnik a devenit parte a nou-creatului Regat al sarbilor, croatilor si slovenilor, viitoarea Iugoslavia. Numele orasului a fost schimbat din Ragusa in Dubrovnik.
In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Dubrovnik a fost ocupat intai de italieni, apoi de germani, dupa 8 septembrie 1943. In octombrie 1944, partizanii lui Tito au intrat in Dubrovnik, care a devenit parte Iugoslaviei comuniste.
In 1991, Croatia si Slovenia, pana atunci parti ale Republicii Federale Socialiste Iugoslavia, si-au declarat independenta. Pe 1 octombrie 1991, Dubrovnik a fost atacat de armata Serbiei si Muntenegrului, asediul durand sapte luni. In mai 1992, armata croata a ridicat asediul, dar pericolul unor atacuri surpriza a persistat si in urmatorii trei ani.
Desi a suferit mari distrugeri in timpul razboiului, Orasul vechi a fost restaurat relativ repede, recapatandu-si frumusetea originara.
Patronul spiritual al orasului este Sfantul Blasie (Sveti Vlaho), ale carui statui sunt amplasate peste tot in oras si in onoarea caruia se organizeaza in fiecare vara procesiuni impresionante.
Insule in Dubrovnik
Lokrum este o insula la care se ajunge in numai 15 minute cu feribotul ce pleaca din Orasul vechi. Este o destinatie populara atat pentru turisti, cat si pentru localnici.
Mljet. Vegetatia de aici este una dintre cele mai pretioase comori de la Marea Adriatica.
Korcula este o insula in Marea Adriatica, avand o suprafata de 279 kmp si 16,182 de locuitori (2001), ceea ce o face a doua cea mai populata insula din Adriatica, dupa insula Krk.
Plaje
Uvala este principala plaja din Lapad.
Banje, cea mai faimoasa plaja, are vedere asupra portului si zidurilor cetatii.
Orasul vechi
Vei intra probabil in orasul vechi prin poarta Pile - in fata ta este Stradun (strada principala din Dubrovnik). Aici vei gasi Fantana Onofrio, construita in 1438. Pe dreapta este Manastirea Franciscana, cu una dintre cele mai vechi farmacii care functioneaza in Europa, in functiune din 1391. La celalalt capat al Stradun, vei gasi locul preferat de intalnire al localnicilor, Coloana Orlando, ce se afla langa biserica in stil baroc dedicata Sf. Blasie. Aici este, de asemenea, Palatul Rectorului, construit in 1441, un muzeu cu exponate valoroase si istorice.
Zidurile orasului Dubrovnik
Zidurile orasului au fost construite in secolul 10 si fortificate considerabil in 1453. Cele patru colturi sunt Turnul Minceta, Cetatea Revelin, Cetatea St Ioan si Bastionul Bokar.
Palatul Sponza
Construit in 1522, Palatul a avut o varietate de utilizari in decursul secolelor. Aici s-a emis moneda Republicii Ragusa, iar in prezent gazduieste o expozitie permanenta dedicata memoriei cetatenilor ce si-au pierdut viata in razboiul din 1991-1995.
Fantana Onofrio
Construita in 1438 de arhitectul italian della Cava Onofrio, fantana a fost partial distrusa de cutremurul din 1667 si de razboiul din 1992. Fantana a facut parte din reteaua de apa a orasului construita in secolul 15, care aducea apa din raul Dubrovacka, de la 12 km departare.
Poarta Ploce
Intrarea dinspre est a Orasului vechi, aceasta poarta dateaza din secolul 15.
Catedrala
Dateaza din 1673, a fost proiectata de arhitectul Andrea Buffalini pentru a inlocui catedrala originala din secolul al 12-lea, care a fost distrusa de cutremur.
Telegondola
Una dintre cele mai faimoase atractii ale Dubrovnikului, a fost construita in 1969 si duce pana in partea de sus a muntelui Srd, deasupra orasului. Calatoria pana in varful muntelui Srd dureaza 3 minute si, o data ajuns acolo, vei avea parte de o vedere panoramica impresionanta, dar si posibilitatea de a vizita un muzeu cu obiecte de lupta din razboiul din 1991 - 1995.
Muzeul Dubrovnik 5D
Utilizeaza cele mai recente tehnologii 5D, care le ofera vizitatorilor sansa de a afla mai multe despre Dubrovnik.
Cum ajungi la Dubrovnik
Cu masina - este unul dintre cele mai populare moduri de a ajunge in oras, datorita conexiunilor rutiere ale acestuia. Drumul european E 65 face legatura cu Malmo (Suedia), Brno (Cehia), Bratislava (Slovacia) si Zagreb (Croatia).
In caz ca ajungeti in Dubrovnik cu masina, incercati sa parcati cat mai departe de orasul vechi daca doriti sa faceti o economie de bani.
Cu avionul
Aeroportul International Dubrovnik este situat in Cilipi (20 km de Dubrovnik).
Tweet
Nota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.
Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.
Vezi toate interviurilePe taramul jocurilor cu mize mari, putine experiente rivalizeaza cu luxul extravagant din cele mai opulente cazinouri din lume. Ele sunt vitrine de grandoare, sofisticare si extravaganta fara egal. [citeste tot]
Vezi toate articoleleNici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]
Vezi tot jurnalulSe spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]
Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]
Vezi toate articolele
Protectia Consumatorilor ANPC
Autoritatea Nationala pentru Turism