Varna - Orasul Varna din Bulgaria
Acest site utilizeaza cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe aici
Newsletter

Pentru a primi newsletter, introduceti
emailul dumneavoastra mai jos

Varna
Varna
Varna


Varna



 Orasul Varna, al treilea ca marime din Bulgaria, are o populatie de 314.539 locuitori. Este considerat capitala estivala a tarii, fiind cel mai mare oras de pe litoralul bulgaresc. Este situata langa Golful Varna, intr-o vale marginita de Platoul Frengen si Platoul Avren.
Structura arhitectonica a orasului aminteste de un amfiteatru, inconjurat de gradini, vii si cranguri. Istoria orasului incepe acum peste 1000 de ani. Datorita asezarii geografice, locul a fost mai intai locuit de un vechi trib trac, Corbisi, care a construit aici un mic sat de pescari. In secolul VI idHr aici se ridica un oras elen, Odessos, care a devenit o colonie populata de pescari si agricultori, si nu peste mult timp s-a dezvoltat, ajungand un important centru comercial. Asediat de trupele lui Alexandru Macedon, polisul si-a pastrat independenta si ulterior a castigat autonomia in cadrul imperiului macedonean. Pana in secolul I IdHr a ramas un oras independent, batand chiar si moneda proprie. Mai tarziu, cucerit de legiunile romane, a ajuns un centru al imperiului si treptat si-a pierdut influenta in regiune.
Din secolul IX a inceput sa poarte numele actual,  Varna, iar la inceputul secolului XIII a fost incorporat teritoriului Bulgariei, sub conducerea lui Kaloyan. In ciuda retelei de aparare bine pusa la punct, orasul a fost cucerit de turci in 1391, care l-au transformat treptat intr-un oras oriental, cu moschei si bai turcesti. Abia in 1878 Varna se va elibera de ocupatia otomana si va deveni cel mai important port bulgar la mare. Chiar daca orasul era in primul rand un centru industrial, in paralel s-a transformat si intr-o statiune turistica, devenind locul preferat de bulgari pentru petrecerea vacantelor. A purtat pentru scurt timp numele Stalin, revenind la Varna in 1956.
In oras veti gasi bai reconstruite cu migala, datand din secolele II si III. Catedrala Sfintei Fecioare, considerata cel mai important edificiu al orasului, se inalta chiar in centrul acestuia. Constructia acesteia a inceput in a doua jumatate a secolului XIX, dar catedrala a fost sfintita abia in 1910. Biserica Sf Nicolae se gaseste langa Parcul Gradina Marii, fiind construita in 1866. Turnul ceasului, construit in 1880, o strajuieste. Teatrul Dramatic, unde a avut loc si primul spectacol din istoria Bulgariei, trebuie vizitat, fiind construit cu aproape un secol in urma, imitand arhitectura vieneza a vremii. Cladirea gazduieste teatrul, opera si sali pentru concerte de muzica simfonica, avand spectacole pe toata durata verii. La mica distanta se gaseste Teatrul de Papusi, unde in fiecare an are loc Festivalul Delfinul Auriu, o incantare pentru cei mici si cei mari.
In oras se gasesc si numeroase muzee : Muzeul Arheologic, Muzeul Renasterii Nationale, Muzeul Naval, Muzeul-Parc Vladislav Varnenchik, Muzeul Etnografic, Acvariul si Muzeul Marii Negre, Muzeul Medicinei, Muzeul de Arta si Istorie al orasului Varna. Acesta are o colectie deosebit de bogata si variata, care include si Tezaurul din Varna, vechi de peste 6000 de ani. In greutate de aproximativ sase kilograme, Tezaurul contine unele dintre cele mai vechi piese din aur descoperite in lume. Galeria de Arta a orasului este locul in care expun atat artisti bulgari importanti, precum si artisti straini, in colectiile institutiei gasindu-se numeroase lucrari valoroase, cumparate sau donate de artisti. In Varna sunt zece cinematografe, cele mai bune fiind cele din centru.
Gradina Marii este una dintre destinatiile preferate de cei care viziteaza orasul. Gradina, terminata in 1908, include un amfiteatru, un observator astronomic cu un planetariu si turn, un mic rau pe care se fac plimbari cu barca, un iaz si o gradina zoologica. Plaja, unde se gasesc statiuni de tratament cu namol si ape termale, numeroase restaurante si discoteci se gaseste la mica distanta de parc.
Delfinariul este vizitat mereu de copii si adulti, fiind una dintre cele mai cautate distractii din Varna. Complexul Festival se gaseste chiar langa intrarea in parc. Este o cladire moderna din aluminiu, piatra si sticla, cu mai multe scene, sali de conferinte si un bazar de mari dimensiuni. Nu trebuie sa ratati Podul Asparouh, care poarta numele fondatorului statului bulgar, care face legatura intre cartierele Asparouhovo si Galata. Este cel mai lung pod din Bulgaria si cel mai impresionant.
Nici in afara orasului nu lipsesc privelistile si punctele de atractie. Faimosul oras Vinitsa, locuit in principal de gagauzi, se gaseste la 10 km nord-est de Varna. Gagauzii, de religie crestina, vorbesc un vechi dialect turc si si-au pastrat traditiile, fascinante pentru cineva care le descopera treptat. In apropiere, Promontoriul Galata ii atrage pe iubitorii naturii cu pajistile, izvoarele cu apa proaspata si stancile sale. Se mai pastreaza ruinele fortificatiilor construite in trecut de fondatorul statului bulgar, pentru a rezista atacurilor bizantine.
Puteti ajunge apoi pe Dealul Dzhanavar, spre sud,  unde se gasesc ruinele unei biserici de la inceputurile crestinismului. De aici, dupa un drum de 18 km, veti ajunge Pobitite Kamuni, o formatiune stancoasa naturala, in care se vad fosile diverse. Locul era considerat sacru inca din timpul tracilor.
La mica distanta este orasul industrial Devnya, construit pe ruinele  Marcianopolis, al doilea ca marime in vechea Bulgarie dupa Philippopolis (redenumit astazi Plovdiv, in prezent al doilea oras al tarii). Veti putea regasi aici zidurile de aparare, o fortareata, turnuri si alte ruine interesante. Fortareata Petrich se gaseste in apropierea garii Razdelna. A fost construita in secolul V, distrusa ulterior si reconstruita in secolele XIII - XIV.
Varna ofera tuturor turistilor cazare pe toate gusturile, desi cei mai multi prefera sa inchirieze camere sau apartamente in pensiunile particulare. Altfel puteti alege orice hotel doriti, pentru ca sunt numeroase si de buna calitate : Black Sea Hotel, Odessa Hotel, Varnenski Bryag Hotel. Daca doriti ceva mai ieftin - ceea ce nu inseamna ca vor fi conditii proaste - puteti alege Moussala Hotel sau Orbita Hotel. In total sunt peste 60 de hoteluri particulare, de una sau doua stele.

 

 







Share on Facebook



Nota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.

:

Cod de securitate *

security image
 




Interviul TravelWorld.ro
Agentia de turism Tourex: Seriozitate, experienta, incredere. Descopera lumea cu o agentie verificata!

Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.

Vezi toate interviurile
Ultima firma inscrisa in site

Casa Hrisicos, Constanta

Linkuri sponsorizate

Jocuri si jucarii

City break

Articole
Top 10 cele mai luxoase cazinouri din lume

Pe taramul jocurilor cu mize mari, putine experiente rivalizeaza cu luxul extravagant din cele mai opulente cazinouri din lume. Ele sunt vitrine de grandoare, sofisticare si extravaganta fara egal. [citeste tot]

Vezi toate articolele
Cerere personalizata
Din Transilvania in Kamchatka
Mongolia 1, 26-30 iunie

Nici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]

Vezi tot jurnalul
Articole video
Fontana di Trevi
18-05-2011
Fontana di Trevi

Se spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]

Las Vegas by night
23-03-2011
Las Vegas by night

Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]

Vezi toate articolele