Judetul Brasov
Acest site utilizeaza cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe aici
Newsletter

Pentru a primi newsletter, introduceti
emailul dumneavoastra mai jos



Judetul Brasov



Judetul Brasov

Date generale
Populatia: 626.499 locuitori (01.07.2001)
Suprafata: 5.363 km%u02DB
Localizare: in partea centrala a Romaniei

Orase: Brasov (resedinta de judet), Fagaras, Codlea, Predeal, Rasnov, Rupea, Sacele

Atractii turistice
Poiana de narcise de la Dumbrava Vadului - rezervatie florala in depresiunea Fagarasului.
Padurea Bogatii - situata in muntii Persani, se intinde pe 17 hectare
Alte rezervatii si monumente ale naturii: Bazalturile de la Racos, Harman, Purcareni, Ormenis

Statiuni

Poiana Brasov, situata la poalele muntelui Postavaru (12 km de Brasov), este o statiune pentru practicarea sporturilor de iarna (zapada rezista 4 - 5 luni pe an)
Predeal - situata la 1100 m altitudine, statiunea are partii de schi cu transport pe cablu (telescaun, babylift)
Alte statiuni: Paraul Rece (960 m), Timisu de Sus (820 m)

Vestigii istorice
Cetatea Brasov - construita in 1395 de Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei
Cetatea Fagaras - ridicata in secolul al XV-lea, a fost resedinta domneasca (Mihai Viteazu a locuit aici in 1599 - 1600) Cetatea Feldioara - construita de cavalerii teutoni intre 1211 - 1225
Alte vestigii istorice: castrul roman de la Cumidava (Rasnov), Cetatea Cohal (Rupea), cetatea de la Breaza, cetatea de la Codlea, Turnul Alb, Turnul Negru (Brasov)
Casa Sfatului (1525 - 1528) - turnul de 58 m inaltime al cladirii domina centrul orasului

Castele
Bran - construit in 1377 - 1382 pe o stanca de 60 m, castelul a avut rol militar si administrative. Asociat cu mitul contelui Dracula Alte castele: Haller (Hoghiz, 1553), Racos (1625), Sambata de Sus (20 km de Fagaras, ridicat de Constantin Brancoveanu), Sambata de Jos (construit de baronul Bruckenthal in 1770).

Biserici si manastiri

Biserica Neagra, Brasov (1385 - 1477) - numele provine de la zidurile sale innegrite in urma marelui incendiu din 1689
Biserica Bartolomeu - cel mai vechi monument architectural din Brasov, ridicat in 1223 in stil romanic.
Biserica Sf.Nicolea, Brasov - incepute in 1495, din porunca lui Neagoe Basarab, lucrarile de constructie s-au incheiat dupa aproape un secol.
Biserica Sf.Nicolae din Fagaras, ridicata de Constantin Brancoveanu in 1694 - 1697
Manastirea Sambata de Sus, ctitoria lui Constantin Brancoveanu

Descriere Geografica

Judetul Brasov se gaseste in zona central-estica a Romaniei (sud-estul Transilvaniei), in interiorul arcului carpatic, la intersectia drumurilor comerciale care leaga Balcanii de restul Europei. Se intinde pe 5.363 km%u02DB, care reprezinta 2,2 % din teritoriul tarii. Terenul agricol insumeaza 55,5% din suprafata agricola totala a judetului. Populatia judetului numara peste 636.400 locuitori, iar densitatea de 120 locuitori/ km%u02DB situeaza Brasovul pe locul 7 in Romania. Judetul Brasov detine unul dintre cele mai ridicate grade de urbanism din tara, 76,2 % din populatie traind in municipii si orase si 23,8% in comune si sate. Municipiul Brasov, resedinta administrativa, are o populatie de peste 320.000 locuitori. Alte orase importante sunt: Fagaras (45 mii locuitori), Sacele (30 mii locuitori), Zarnesti (26,6 mii locuitori), Codlea (24.4 mii locuitori), Rasnov (16.4 mii locuitori), Victoria (10,7 mii locuitori), Predeal (6,9 mii locuitori), Rupea (6,2 mii locuitori).

Marea majoritate a teritoriului judetului Brasov - circa 80% - se incadreaza in zona subcarpatica , la contactul Carpatilor Orientali cu Carpatii Meridionali . Judetul Brasov ocupa cea mai mare parte a depresiunilir Brasov si Fagaras, unitatile de relief avand altitudini cuprinse intre 400 si 2544 m altitudine. Zona dealurilor subcarpatice si zona montana ocupa circa jumatate a teritoriului Brasov, restul fiind reprezentat de zona depresiunilor Barsei, Fagarasului si platoul Hartibaci.
Regiunea se compune din doua unitati distincte: depresiunea Brasovului si orogenul Carpatilor Orientali. La contactul dintre acestea s-au dezvoltat o serie de piemonturi ca urmare a activitatilor factorilor externi, si anume: piemontul orasului Brasov, piemontul Sacele, culoarul piemontan Rasnov.
Din punct de vedere morfologic se disting trei trepte majore de relief: treapta muntilor inalti, cu inaltimi de peste 1700 m - muntii Barsei, respectiv masivele Postavarul si Piatra Mare; treapta muntilor scunzi, cu inaltimi intre 800 si 1700 m, in care se incadreaza muntii Intorsura Buzaului, Darstelor, Tampa, Poiana Brasovului, Codlei si Persani; treapta depresiunilor, cu inaltimi intre 450 si 700 m altitudine.
In sudul judetului se gasesc, pe spinarile celor mai importante masive carpatice: Fagaras - vf. Moldoveanul, 2543 m, Bucegi - vf. Omu, 2507 m, Piatra Craiului - vf. La Om, 2239 m, Ciucas - vf. Ciucas, 1956 m, Piatra Mare - vf. Piatra Mare, 1844 m si o parte a muntilor Intorsura Buzaului. Spre nord, muntii descresc in inaltime, cele mai inalte varfuri fiind Cristianul Mare - 1802 m, Ciuma - 1618 m si Magura Codlei din Muntii Codlei, Varna - 1272 m si Cetatuia - 1105 m. Relieful mai contine o regiune de coline subcarpatice, depresiunile cu infatisare de sesuri ale Tarii Barsei si Tarii Fagarasului si, dincolo de Olt, sudul Podisului Transilvaniei.

Clima judetului Brasov are un specific temperat-continental, caracterizandu-se prin nota de tranzitie intre clima temperata de tip oceanic si cea temperata de tip continental: mai umeda si racoroasa in zonele de munte, cu precipitatii relativ reduse si temperaturi usor scazute in zonele mai joase. Inversiunile de temperatura nu sunt numeroase, de aceea, temperaturile minime din timpul iernii nu se inscriu in valorile extreme. Cantitatea de precipitatii este relativ mai ridicata ca urmare a contrastelor diurne mici. Temperatura medie multianuala a aerului este de 7,6° C, temperatura maxima absoluta fiind de 37° C in luna august. Numarul mediu al zilelor de vara este de aproximativ 50 pe an. Numarul mediu al zilelor de iarna este de aproximativ 50 pe an. Umiditatea aerului are valori medii anuale de 75%. Precipitatiile atmosferice au valori de 600 - 700 mm/ an. Vantul la sol are directii predominante dinspre vest si nord-vest si viteze medii cuprinse intre 1,5 si 3,2 m/ s.

Obiective istorice si culturale

Cele mai vechi urme ale prezentei umane in judetul Brasov dateaza de acum 60.000 de ani. Locuitorii acestor meleaguri au parcurs toate etapele specifice vechilor civilizatii europene. Dintre monumentele antichitatii, cel mai spectaculos este Sanctuarul dacic de la Racos, din pacate greu accesibil astazi. Castrul roman de la Rasnov si cel de la Hoghiz reprezinta vestigii ale frontierei de nord-est a Imperiului Roman care trecea, in veacul al II-lea dupa Cristos, prin apropierea municipiului Brasov de astazi. Inscriptia pe piatra descoperita in castrul de la Rasnov pomeneste numele dacic stravechi al localitatii, Cumidava. Zona depresionara Tara Barsei avea un rol important in evul mediu prin cele trei puncte strategice care jucau un rol economic, militar si politic de prim ordin: Cetatea Fagarasului, Castelul Bran si Brasovul.

Cetatea Fagarasului este locul din care, spune legenda, a plecat Negru Voda sa intemeieze Valahia. Cetatea si tinutul cunoscut sub numele de Tara Fagarasului au fost, timp indelungat, un spatiu de continuitate al administratiei romanesti dupa obiceiul vechi al pamantului si un punct de sprijin in Transilvania al voievozilor valahi.

Castelul Bran a pazit de-a lungul timpului trecatoarea prin care circulau marfurile pe un traseu ce ducea in vest pana in Flandra si Germania, iar in sud si est, in Turcia si Orientul Apropiat.

Brasovul a fost atestat documentar in 1235. Cel mai important oras al Transilvaniei in Evul Mediu, dominand viata economica in secolele XIV-XVI, Brasovul a reprezentat o adevarata placa turnanta a tarilor romane, bucurandu-se de importante privilegii comerciale acordate de domnitorii acestora. Pozitia geografica privilegiata il situa inaintea altor orase importante din Transilvania vremii. Bresle puternice (aurarii, tesatorii, postavarii, armurierii, fierarii, aramarii si cositorarii) au facut ca Brasovul sa nu ramana doar un punct al comertului de tranzit, ci sa devina si un infloritor centru mestesugaresc. Locuitorii au construit aici ziduri de cetate si bastioane, turnuri de supraveghere si de paza, depozite si piete, ateliere si pravalii, hanuri, biserici si spitale, toate dupa moda oraselor medievale europene.
Incendiul devastator din 1689, cand cea mai mare parte a cladirilor din lemn au fost distruse, a lasat in picioare doar putine din constructiile anterioare secolului al XVII-lea. Altele au fost demolate din considerente politico-strategice (Cetatea de pe Tampa) sau din ratiuni de dezvoltare edilitara (zidurile din partea de nord a orasului).
Cu toate acestea, Brasovul pastreaza si azi un patrimoniu arhitectural vechi care a rezistat timpului: Biserica din cartierul Bartolomeu, una din cele mai vechi cladiri in stil romanic, Biserica Neagra, cea mai mare cladire in stil gotic din sud-estul Europei, bastioane si turnuri, precum si fortificatiile de pe laturile de sud si vest ale vechii cetati. Piata veche, cu Casa Sfatului, este cea mai cunoscuta efigie a Brasovului.

Partea cea mai veche a orasului - Scheii Brasovului - este dominata de Biserica Sf. Nicolae, adevarata catedrala a ortodoxismului, ctitorie a unui sir de voievozi din Tara Romaneasca si Moldova. Portile vechi de lemn si troitele de pe inaltimile inconjuratoare dau Scheiului o culoare aparte, unica. O statuie aflata in curtea Bisericii Sf. Nicolae il infatiseaza pe diaconul Coresi, primul tipograf de carti in limba romana. Lucrarile sale, tiparite dupa 1570, au circulat in tot spatiul romanesc, iar zona Brasovului a reprezentat, alaturi de nordul Valahiei, spatiul in care s-a plamadit limba romana literara. Tot in curtea Bisericii Sf. Nicolae se afla cladirea primei scoli romanesti, infiintata cu cinci secole in urma. Muzeul adaposteste astazi colectii valoroase. Biserica Sf. Nicolae este un important ansamblu de arhitectura romaneasca din Transilvania. Actuala cladire a fost construita pe locul unei bisericute din lemn, mentionata documentar la sfarsitul secolului XIV. Se pastreaza un valoros ansamblu de arhitectura murala din secolul XVIII si remarcabile piese de arta veche romaneasca.
In Piata Sfatului, Muzeul memorial "Casa Muresenilor", aminteste de primul ziar politic al romanilor aparut in 1838, "Gazeta de Transilvania", iar in apropiere, Liceul "Andrei Saguna", zidit in 1850, de prima opereta compusa de Ciprian Porumbescu, "Crai nou".

In cetatea Brasovului intalnim azi toate stilurile importante din arhitectura europeana de la Renastere si Baroc la Art Nouveaux, intr-o frumoasa simbioza, nealterata de constructiile moderne din partea de est a orasului.

Ca o recunoastrere a importantei orasului Brasov, in 1869, aici a concertat Brahms. Brasovul este, de altfel, si astazi un loc de desfasurare a multor evenimente artistice: aprilie este luna Festivalului International de Arta Contemporana, apoi, in prima duminica de dupa Pastele Ortodox, are loc sarbatoarea Junii Brasovului. Locuitorii din Scheii Brasovului, imbracati in costume pitoresti si organizati in sapte grupuri, defileaza calare prin oras, dupa care se iau la intrecere in aruncarea buzduganelor. Luna mai este luna in care are loc Festivalul International de Arta Fotografica si Festivalul de Jazz si Blues. In august, Brasov devine timp de o saptamana capitala europeana a muzicii pop, in Piata Stafului avand loc Festivalul International Cerbul de Aur. La inceputul lui decembrie, grupuri din toate colturile lumii vin sa ia parte la Festivalul Zapezii.

Nota medievala a arhitecturii se regaseste frecvent si in celelalte localitati din judet. Expusi deselor atacuri straine, locuitorii au inaltat, in secolele XIV-XV, cetati ale caror ruine domina si azi inaltimile de langa Rasnov, Rupea sau Feldioara. Mai toate satele locuite odinioara de sasi (populatie germana colonizata in Transilvania in secolul al XII-lea), pastreaza si azi biserici fortificate, lacasuri de ruga si adapost, refugii (pentru locuit, scoala si mestesuguri) si camari in care comunitatea isi pastra in siguranta proviziile. Cea mai mare cetate de acest fel se afla la Prejmer, dar cele de la Viscri si Homorod sunt si ele foarte interesante.

Castelul Bran este situat la cca 30 de km de Brasov, in localitatea cu acelasi nume. Ansamblul muzeal al Castelului Bran este unul de importanta nationala datorita unicitatii sale si a patrimoniului sau remarcabil, prin valoarea sa istorica, vechime si autenticitate. Castelul Bran a devenit muzeu in anul 1957. Ansamblul gazduieste 3 expozitii permanente: una chiar in castel, a doua in Muzeul de etnografie (in aer liber), iar cea de a treia, in cladirea vechii vami.

In satele fagarasene de sub munte, bisericile pastreza picturi ale mesterilor zugravi din secolele XVII-XVIII veniti din Tara Romaneasca sau ale unor localnici care au deprins arta zugravelii la sud de Carpati. Stilul brancovenesc, replica romaneasca la Renasterea europeana, este prezent atat in arhitectura bisericeasca (Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus), cat si in cea laica (Castelul Brancovenesc).
In Tara Barsei, primele marturii de lacasuri de cult dateaza din 1292, cand este consemnata o cruce si crestini care se inchinau ei.
La 1392, prin Bula Papala a lui Bonifaciu al IX-lea, se solicita convertirea schizmaticilor (a necatolicilor, prin urmare a ortodocsilor) din Schei care aveau un lacas de cult.
Cea mai cunoscuta biserica din Tara Barsei este Sf. Nicolae de la Rasnov, tot o ctitorie a voievozilor de peste munti, careia Mihai Viteazul ii daruieste Muntele Baiu.
Pana la 1781 cand se da decretul de concivitate a lui Iosif al II-lea, romanii nu-si puteau construi decat biserici in lemn. Abia dupa acesta data se construiesc in piatra majoritatea bisericilor din Tara Barsei.

Atractii turistice ale judetului Brasov


Cetatea Fagarasului - este situata in inima orasului cu acelasi nume si adaposteste din 1954 Muzeul Tarii Fagarasului, care cuprinde colectii bogate de arheologie, istorie medievala, etnografie si arta populara (indeosebi icoane pe sticla). Cetatea, construita in secolele al X-lea si al XI-lea si reconstruita in mai multe randuri, a fost una dintre cele mai importante fortarete din Transilvania. Voievodul Mihai Viteazul si familia sa si-au gasit adapost aici in 1599. Intre secolele XV si XVII, cetatea Fagarasului a fost marita si transformata in stilul Renasterii. In secolul al XVII-lea, constructia asigura paza a cincizeci de sate din imprejurimi. Cetatea a servit drept resedinta voievozilor Transilvaniei, care reuneau Dieta la primul nivel al edificiului. Castelul din mijloc are 80 de incaperi.

Cetatea Rasnov este situata pe drumul de veche traditie Brasov - Rucar - Campulung Muscel, ce lega Transilvania de Tara Romaneasca, si a facut fata multor asedii. Construita cam in acelasi timp cu cetatea Prejmer, ea este amintita prima oara in documentele anului 1355. In secolele urmatoare este refacuta si consolidata in mai multe randuri. Intre zidurile cetatii si-au gasit adapost si trupele lui Mihai Viteazul, care s-a oprit aici dupa infrangerea de la Miraslau (1600). La Rasnov se gaseste si un muzeu in care armele, uneltele, stampele si alte obiecte de epoca evoca atmosfera acelor vremuri.

Fortareata taraneasca Rupea (numita si cetatea Cohalmului), situata in apropiere de Brasov, a fost construita intre secolele XIV si XVII. In prezent, cetatea adaposteste Muzeul etnografic Rupea. In interiorul fortaretei se gaseste o biserica in stil gotic, construita in 1488, in care se pastreaza o colectie deosebit de valoroasa de covoare orientale.

Biserica din Crit are ca veche denumire Kreuz (cruce). Acest lucru se datoreaza unei cruci mari, vizibila de la distanta din cele trei comune invecinate - Crit, Cloasterf si Mesendorf. In preajma ei s-au grupat primele case ale asezarii, s-a inaltat o biserica din piatra inchinata sf. Cruci. Initial Crit a fost proprietate nobiliara. Din vechea biserica a Sf. Cruci, demolata in 1810, nu s-a pastrat nici un document grafic care sa prezinte informatii despre infatisarea ei. In noua biserica, inaltata in locul celei vechi intre 1810 si 1813, se pastreaza strane din vechea biserica, dintre care unele apartin secolului XVII, cu picturi in tempera. In secolul XV s-au inaltat curtinele ce inconjoara biserica intr-un oval neregulat, adaptandu-se formei terenului, ceea ce explica inaltimea lor inegala, intre 6 si 8 m. Intrarea in parter se inalta doar cu 60 cm deasupra solului, intr-atat s-a ridicat pamantul in incinta, in urma demolarilor.

Biserica evanghelica fortificata Ghimbav a fost construita in stil gotic la sfarsitul secolului al XIII-lea.

Biserica Harman este o biserica in stil romanic (1280-1290), construita de calugarii cistercieni, si refacuta ulterior in stil gotic. In jurul bisericii s-a construit (1500-1520) o puternica cetate taraneasca. In interiorul bisericii s-au pastrat cateva capiteluri romanice, iar in sacristie cateva console sculptate cu capete grotesti. Tot aici exista o capela funerara cu picturi murale de factura gotica (1460-1470), avand ca tema "Judecata de Apoi". Dupa incendiul din 1593, biserica a fost supusa unor ample refaceri, dobandind aspectul actual.

Desi este situata in sudul Transilvaniei, biserica de rit greco-catolic "Sfantul Nicolae" din satul Sambata de Sus este de stil valah. Ea a fost intemeiata in 1700 ca biserica ortodoxa de catre voievodul Constantin Brancoveanu, dupa modelul capelei de la palatul Mogosoaia, din apropiere de Bucuresti. Emblema Valahiei este sculptata deasupra portii de la intrarea in naos. Biserica este construita dupa un plan dreptunghiular, cu ziduri groase. In ea s-au pastrat picturile murale originale executate de Preda de la Campulung.

Dintre toate bisericile fortificate intemeiate in secolul al XV-lea, cea mai impresionanta prin grosimea zidurilor incintei si prin inaltimea turnurilor de aparare este cea de la Prejmer, situata in apropiere de Brasov. Un mic muzeu de etnografie a fost amenajat in unele din aceste incaperi. Un culoar subteran permitea celor din fortareata sa comunice cu exteriorul. Biserica a fost inaltata in mijlocul cetatii, in forma de cruce greceasca, in stil gotic. Orga bisericii dateaza din secolul al XVI-lea. Iconostasul, pictat de ambele parti intre 1450 si 1460, este de o valoare deosebita. Biserica evanghelica, initial o bazilica romanica, a fost transformata ulterior intr-o biserica - sala (cu altar semicircular) de dimensiuni mici. Edificiul este impunator prin zidurile sale si turnul gigantic de la apus (6 etaje) construit in 1494. In interiorul bisericii se pastreaza un capitel cu ciubuc care, impreuna cu arcul triumfal, provin din biserica romanica, justificand datarea acesteia la inceputul secolului al XIII-lea.

Turism si obiective turistice
Putine judete ale Romaniei au o imbinare atat de armonioasa a potentialului natural turistic cu valorile culturale si istorice. Valorificarea elementelor atractive ale cadrului natural s-a facut diferentiat, in functie de apropierea si posibilitatile de acces fata de principalele centre de interes turistic. Astfel, doua statiuni turistice importante (Poiana Brasov si Predeal) ofera turistilor o gama larga de sporturi practicabile iarna sau vara. Dintre acestea putem mentiona ski-ul, snowboard-ul, inotul, tenis de camp, alpinism etc. Poiana Brasov, situata la poalele versantului de nord al Postavarului, detine cea mai densa si mai moderna dotare turistica montana din tara noastra: de la primul hotel modern construit (Hotelul Sporturilor) la noile hoteluri de doua si trei stele, cu piscina, sali de spectacole si conferinte, debarcader, centru de echitatie, baze sportive si stana turistica. Doua linii de telecabina si una de telegondola asigura accesul turistilor - si iarna al schiorilor - spre culmile Postavarului, la care se adauga, sezonier, mai multe linii de teleschi.
Masivul invecinat, Piatra Mare, cu frumoasele cascade Sapte Scari, Tamina si Pestera de Gheata, dispune numai de cabane periferice: Dambu Morii, Susai si Campingul Darste. Versantul nordic al Bucegilor prezinta cele mai atractive peisaje de pe teritoriul judetului Brasov: spectaculoasele vai glaciare: Gaura, Malaiesti, Tiganesti, Clincea, turnurile varfului Scara si Brana Caprelor. Singura cabana care sta la dispozitia turistilor este Diham, la care se adauga refugiile Scara, Malaiesti si cateva case de vanatoare.
Intre Muntii Bucegi si Postavaru se afla platforma Predealului, cu orasul statiune turistica situat la altitudinea de 1038 m si numeroase hoteluri si pensiuni turistice, partiile de schi de la Clabucet si cabanele Trei Brazi, Poiana Secuilor, Clabucet si Garbova - in muntii din apropiere.


Poze judetul Brasov




Share on Facebook



Nota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.

:

Cod de securitate *

security image
 




Interviul TravelWorld.ro
Agentia de turism Tourex: Seriozitate, experienta, incredere. Descopera lumea cu o agentie verificata!

Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.

Vezi toate interviurile
Ultima firma inscrisa in site

Casa Hrisicos, Constanta

Linkuri sponsorizate

Jocuri si jucarii

City break

Articole
Top 10 cele mai luxoase cazinouri din lume

Pe taramul jocurilor cu mize mari, putine experiente rivalizeaza cu luxul extravagant din cele mai opulente cazinouri din lume. Ele sunt vitrine de grandoare, sofisticare si extravaganta fara egal. [citeste tot]

Vezi toate articolele
Cerere personalizata
Din Transilvania in Kamchatka
Mongolia 1, 26-30 iunie

Nici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]

Vezi tot jurnalul
Articole video
Fontana di Trevi
18-05-2011
Fontana di Trevi

Se spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]

Las Vegas by night
23-03-2011
Las Vegas by night

Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]

Vezi toate articolele