Litoral 2024, Paste 2024, vara 2024, vacante, bilete concerte, cazari, sejururi
Login agentii Cont turist Lista operatori Publicitate Termeni si conditii Inscriere agentiiJudetul Bacau
Judetul BACAU
Date generale
Populatie: 708.751 locuitori (2002) - 98,15% români, 1,11% rromi, 0,59% maghiari, 0,15% ceangai
Suprafata: 6.621 kmp
Localizare: in partea de est a Romaniei si are ca vecini judetele: Neamt la nord, Vaslui la est, Vrancea la sud, Covasna si Harghita la vest
Orase: Bacau, 175.921 locuitori (resedinta de judet), Onesti (51.681), Comanesti (25.020), Moinesti (24.204), Buhusi (18.980), Darmanesti (13.883), Târgu Ocna (13.598), Slanic Moldova (5.017)
Atractii turistice:
- lacuri: Balatau (lac de baraj natural, monument al naturii, situat in Muntii Nemira si format in vara anului 1883 in urma unor alunecari de teren si a unor ploi torentiale), Poiana Uzului, Belci.
- rezervatii naturale: Parcul Dendrologic Haghiac (situat pe Valea Doftanei, este recunoscut mai ales prin numeroasele specii de plante), Padurea Slanic Moldova, Poiana Sarariei, Padurea Runc, Padurea Arsura, Rezervatia de arini Dofteana, Stejarul din Borzesti.
- statiuni: Slanic Moldova (situata la 84 km de Bacau, pe valea Slanicului, in Carpatii Orientali) - numita si "Perla Moldovei", statiunea este renumita pentru cele peste 20 de izvoare minerale cu efect curativ. Apele minerale sunt folosite in tratarea bolilor digestive, de ficat, de plamani, de nutritie si metabolism si in tratarea reumatismului si a bolilor cardio-vasculare, a bolilor associate (cum ar fi neurastenia si bolile profesionale); Tg. Ocna - aici exista cel mai mare sanatoriu subteran din Europa, situat intr-o mina de sare. Acesta este folosit in tratarea bolilor aparatului respirator (la copii procentul de recuperare este de 90%). In aceste uriase sali subterane se gasesc paturi, o pista de popice si terenuri de sport.
- monumente istorice: ruinele Curtii Domnesti (Bacau, 1481), urme de asezari dacice (Horgesti, sec.1 - 2 e.n), vestigii romane (la Tg.Ocna).
- biserici: Biserica din Borzesti, construita de Stefan cel Mare (1493), in amintirea prietenului sau din copilarie, Gheorghita, omorat acolo de catre tatari; Manastirea Raducanu (construita la Tg.Ocna de Radu Racovita (1664), adaposteste mormantul scriitorului si revolutionarului Costache Negri).
Despre judetul Bacau
Localizat în zona centrala a Regiunii de Nord-Est a României, pe cursul mijlociu al raului Siret, la întretaierea drumurilor europene E 85, E574 si E 577, judetul Bacau se situeaza pe coordonatele de 46° latitudine nordica si 26° longitudine estica si ocupa 2,8% din suprafata Romaniei. Primele atestari arheologice ale Bacaului dateaza din paleolitic si dovedesc nu numai existenta unei populatii active, dar si legaturile stranse stabilite intre locuitorii acestor parti si cei din restul Moldovei, estul Transilvaniei si Tara Romaneasca. Conservarea urmelor paleolitice confirma existenta omului pe teritoriul judetului Bacau inainte de anul 10.000 i.Hr, cele mai fascinante vestigii fiind descoperite la Bogdanesti-Oituz, Viisoara-Targu-Ocna, Targu-Trotus, Comanesti. Mult mai numeroase sunt asezarile care dateaza din timpul Epocii de Bronz (pana in prezent au fost descoperite 250 de asemenea asezari), unde s-au gasit numeroase si semnificative relicve ale triburilor dacice, creatori si mesageri ai culturii bronzului. In cateva asezari datand din Epoca Fierului s-au descoperit monede, cat si vase ceramice asemanatoare cu cele de la Tomis si Histria. Au fost aduse la lumina frecvente vestigii ale civilizatiei romane. Existenta unor asezari bine organizate si intens populate in zona Bacaului este atestata in documente foarte vechi apartinand cancelariei domnesti a Moldovei (un prim asemenea document dateaza din 12 Martie 1399). Daca in secolele XIV-XV Bacau era un important oras manufacturier si comercial, in aceasta regiune, in prima decada a secolului al XIX-lea s-au pus bazele exploatarii si prelucrarii petrolului si a lemnului la scara industriala, cat si prima fabrica de hartie, textile si incaltaminte.
Relieful judetului Bacau este format dintr-o zona muntoasa, puternic cutata, la vest ingloband grupa central-estica a Carpatilor Orientali, o zona deluroasa cuprinzand subcarpatii si depresiunea Tazlau-Casin si o parte din lunca Siretului si a podisului Barladului. Carpatii de pe raza judetului sunt formati din muntii Tarcaului, Oituzului, Gosmanului si Berzuntului. Cea mai mare altitudine se atinge in muntii Tarcaului, pe varful Grindusul-Tarbaus (1662 m).
Clima judetului Bacau are un caracter continental, variind in functie de treptele de relief. In regiunea montana si deluroasa este o clima putin mai aspra decat cea din lunca Siretului. Temperatura medie anuala este cuprinsa intre 9,5oC in regiunea de campie si 2oC in regiunea muntoasa. Amplitudinile anuale ajung la 25oC, iar extremele absolute sunt de 40,8oC, inregistrata la Targu Ocna in 1916, si de -32,5oC, in 1954, la Bacau. Precipitatiile variaza intre 540 mm la campie si 1100 la munte, iar directia predominanta a vantului este nord si nord-vest, viteza medie lunara fiind din nord-vest de 4,1 m/s. Cel mai important curs de apa din judetul Bacau este Siretul, care strabate judetul pe o distanta de cca 80 km. Acestuia i se adauga raurile Bistrita si Trotus cu afluentii lor.
Poze judetul Bacau
Tweet
Nota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.
Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.
Vezi toate interviurilePe taramul jocurilor cu mize mari, putine experiente rivalizeaza cu luxul extravagant din cele mai opulente cazinouri din lume. Ele sunt vitrine de grandoare, sofisticare si extravaganta fara egal. [citeste tot]
Vezi toate articoleleNici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]
Vezi tot jurnalulSe spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]
Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]
Vezi toate articolele
Protectia Consumatorilor ANPC
Autoritatea Nationala pentru Turism