Judetul Arges
Acest site utilizeaza cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe aici
Newsletter

Pentru a primi newsletter, introduceti
emailul dumneavoastra mai jos



Judetul Arges



Judetul Arges

Date generale
Populatie: 671.446 locuitori ( 01.07.2001)
Suprafata: 6.826 kmp
Localizare: in partea central-sudica a Romaniei

Orase: Pitesti (184.171 locuitori, resedinta judetului), Campulung Muscel (44.858 locuitori), Curtea-de-Arges (35.895 locuitori), Colibasi (32.990 locuitori), Costesti (12.250 locuitori), Topoloveni (9.881 locuitori)

Atractii turistice:
- Valea si cheile Dambovitei,
- Pestera Dambovicioara,
- Cheile Topolog,
- Lacul Vidraru (lac de baraj pe raul Arges)
- Rezervatii naturale si monumente ale naturii (Albesti, Mihaiesti, Suslanesti (rezervatie paleontologica), rezervatia botanica de la Negrasi)
- Statiuni: Badesti (la 60 km de Pitesti), Bradetu (28 km departare de Curtea de Arges)
- Monumente si vestigii istorice: Cetatea Jidava ( la 4 km de Campulung, o puternica fortificatie romana construita in timpul imparatilor Commodus (181 - 193 e.n.) si Septimius Severus (193 - 211e.n.)), Curtea Domneasca de la Curtea de Arges (ridicata in secolul al XII-lea, prima capitala a Tarii Romanesti), fortareata Poenari (construita in timpul domniei lui Vlad Tepes), constructiile feudale de la Glavacioc si Aninoasa
- Manastiri si biserici: manastirea Curtea de Arges (situata la 38 km de Pitesti, a fost construita de Neagoe Basarab in 1517), manastirea Negru Voda (situata la Campulung, a fost ridicata de domnitorul Negru Voda (1215), reconstruita de primul domnitor al Tarii Romanesti, Basarab I, si terminata de fiul acestuia, Nicolae Alexandu Basarab (1352 - 1364), Biserica Domneasca din Pitesti (construita de Constantin Serban Basarab si sotia sa, Doamna Balasa), Manastirea Cotmeana (ridicata de Mircea cel Batran)

Scurt istoric
Regiunea Arges, locuita din vremuri stravechi, a favorizat dezvoltarea asezarilor geto-dacice care au devenit in timp centre economice puternice in schimburile comerciale dintre populatiile de la nord si sud de Carpati, cat si dintre daci si greci. Aceste asezari reprezinta leaganul feudalismului centralizat al Tarii Romanesti, Seneslau stabilindu-si curtea regala in regiunea Argesului. Nobilimea romana si-a stabilit resedinta la Curtea de Arges si Campulung Muscel, localitatile devenind puternice centre comerciale si culturale in zona.

Cronologie istorica
1.000.000 - 100.000 î.Hr. (paleoliticul inferior)- Pe valea Dambovnicului au fost descoperite unelte apartinand "culturii de prund" (oldowaiana), dintre cele mai vechi din Romania, iar pe Valea Argesului, unelte apartinand "culturii abbevilliane".
sec.II î.Hr. Este atestata asezarea geto-dacica de la Cetateni, la poalele mutelui Cetatuia.
106- 271 d.Hr. Teritoriul judetului Arges a facut parte din provincia imperiala romana Dacia Felix.
193-211 Împaratul Septimius Severus construieste Limes Transalutanus, care strabatea judetul Arges în diagonala, de la nord-est spre sud -vest. Limesul era aparat de 13 castre, din care 7 pe teritoriul argesan ( Scarisoara-Rucar, Jidava, Purcareni, Albota, Sapata de Jos, Falfani, Urlueni).
245-247 Împaratul Filip Arabul abandoneaza sistemul de aparare de pe Limes Transalutanus în urma atacului carpilor ( daci liberi care au dat numele lor muntilor Carpati).
sec. IV Împaratul Constantin cel Mare construieste "limes-ul" numit azi Brazda lui Novac de Nord, care strabate judetul Arges de la vest la est, intersectand Limes Transalutanus, în satul Urlueni.
1247, iunie 2 Diploma Cavalerilor Ioaniti atesta existenta voievodatului lui Seneslau în Arges, Muscel si Dambovita cu extensie la nord de Carpatii Meridionali, în Tara Fagarasului.
1290 Începerea unificarii Tarii Romanesti de catre legendarul voievod Radu Negru.
1300 Prima atestare documentara a orasului Campulung.
În prima jumatate a secolului al XIV-lea la Poenari se construieste o puternica cetate de tip bizantin cu turnuri circulare, extinsa în vremea domnitorului Vlad Tepes (1456-1462).
1310-1352 Domnia lui Basarab I, întemeietorul Tarii Romanesti, cu resedinta la Curtea de Arges si Campulung.
1330, sept.- nov. Campania Regelui Ungariei Carol Robert de Anjou împotriva lui Basarab I, ocazie cu care Cetatea Argesului este asediata.
-nov. 9-12 Victoria lui Basarab I, de la Posada, împotriva regelui Ungariei, Carol Robert de Anjou, în urma careia Tara Romaneasca si-a cucerit independenta( pana la acea data, între cele doua state exista o relatie de vasalitate).
1351-1352 Basarab I contruieste Biserica Domneasca din Campulung.
La Curtea de Arges se începe zidirea Bisericii Domnesti Sf.Nicolae decorata, ulterior, între 1364-1366, cu picturi murale în interior.
1359 mai Patriarhia din Constantinopol recunoaste existenta Mitropoliei Tarii Ramanesti cu sediul la Curtea de Arges. Primul mitropolit: Iachint de la Vicina.
1377-1388 Domnitorul Mircea cel Batran ctitoreste Manastirea Cotmeana.
1388 mai 20 Prima mentiune a orasului Pitesti într-un act oficial se gaseste în hrisovul dat de Mircea cel Batran prin care se daruia Manastirii Cozia o moara în "hotarul Pitestilor".
1395 mai 17 Batalia de la Rovine, pe Valea Argesului, a adus victoria lui Mircea cel Batran împotriva sultanului Baiazid I Ildaram ( Fulgerul). Cetatea Argesului a fost arsa de turci.
1462 nov Vlad Tepes, în retragere spreTransilvania din fata atacului turcilor, a fost capturat de unguri în apropiere de Piatra Craiului si închis la Pesta timp de 13 ani.
1512-1517 Neagoe Basarab construieste Biserica Episcopala din Curtea de Arges, unul dintre cele mai reprezentative monumente de arta medievala din Romania si din întregul sud-est european.
1521 iunie 29-30 Este redactat primul document care s-a pastrat în limba romana: Scrisoarea lui Neacsu de la Campulung catre judele Brasovului, Johannes (Hans) Benckner.
1526 Zugravul Dobromir din Targoviste termina pictura murala interioara a Bisericii Episcopale din Curtea de Arges.
1600 noiembrie 25 Înainte de a parasi tara Mihai Viteazul a opus o ultima rezistenta, la Curtea de Arges, armatelor poloneze venite sa-l înscauneze pe Simion Movila.
1642 Se tipareste la Campulung prima carte în limba romana cu continut moral-filozofic: Învataturi peste toate zilele alese pe scurt.
1643 Este mentionata existenta unei "mori" (fabrici) de hartie la Campulung.
1669 Domnitorul Antonie Voda din Popesti a înfiintat la Campulung o scoala domneasca cu predare în limba romana, unde învatau copii din toate straturile sociale.
1714 oct.19-nov.8 Regele Carol al XII-lea, în drum spre Suedia (venind din Turcia), a poposit la cula boierilor Budisteanu, de langa Pitesti, timp în care a fost supravegheat atent de diplomatia europeana.
1716-1812 În timpul razboaielor ruso-austro-turce orasele Pitesti, Curtea de Arges si Campulung au fost puncte de concentrare, aprovizionare si trecere a trupelor imperiale austriece; ca urmare, ele au fost tinta atacurilor distructive ale armatelor otomane.
1821 mai 21 Parasit de capitanii sai, Tudor Vladimirescu, capetenia revolutiei din 1821, este arestat la Golesti de Iordache Olimpiotul si executat la Targoviste.
1826 Dinicu Golescu reînfinteaza scoala de la Golesti aducand profesori pe Florian Aaron si Ion Heliade Radulescu.
1827 Se înfiinteaza, în saloanele conacului de la Golesti, din initiativa lui Dinicu Golescu si a lui Ion Heliade Radulescu, "Societatea literara", cu un larg program de promovare a culturii romanesti, precum si cu un program politic de reforme.
1838 Se înfiinteaza primele scoli rurale argesene cu durata de 4 ani.
1848 Printre conducatorii Revolutiei de la 1848 din tara Romaneasca se numara si membrii familiilor Bratianu si Golescu : Dumitru Bratianu si I.C.Bratianu, Al.G.Golescu (Arapila), Stefan Golescu, Nicolae Golescu, Alexandru Golescu(Albu), Radu Golescu precum si I.D.Negulici, C.D.Aricescu.
1849-1851 Dumitru Bratianu face parte din conducerea a doua asociatii revolutionare europene: "Asociatia romana pentru conducerea emigratiei"(cu sediul la Paris) si " Comitetul central democratic european" ( cu sediul la Londra).
1866 Generalul Nicolae Golescu este unul dintre cei teri membri ai Locotenentei domnesti care a asigurat interimatul între abdicarea domnitorului Al.I.Cuza si urcarea pe tron a lui Carol I.
I.C.Bratianu îl însoteste pe principele Carol în calatoria sa (incognito) din Germania în Romania.
1872 Se inaugureaza calea ferata Bucuresti - Pitesti.
1874 Intra în expoatare curenta linia ferata Pitesti - Varciorova.
1876 iulie Se formeaza un guvern liberal în frunte cu I.C.Bratianu, care va conduce tara pana în 1888.
1909 Ionel I.C.Bratianu, fiul lui I.C.Bratianu, preia conducerea Partidului National Liberal( pana în 1927, cand moare).
1914 ian.4/17 I.I.C.Bratianu devine prim-ministru; el are rolul determinant în dezbaterile din Consiliul de coroana de la Sinaia, care hotaraste neutralitatea Romaniei în primii ani ai razboiului mondial. Timp de doi ani I.I.C.Bratianu va negocia cu Antanta conditiile intrarii în marea conflagratie.
sept.27/oct.10 Regele Carol I moare si este înmormantat la Biserica Episcopala din Curtea de Arges.
1916 aug.14/27 Romania intra în conflagratie alaturi de Antanta, declarand razboi Austro-Ungariei.
sept-nov. Batalia de la Valea Mare- Pravat (vezi monumentul de la Mateias).
1916 oct.-1918nov. Întregul judet Arges este ocupat de trupe straine(austro-ungare si germane).
1918 dec. Învatatorul Ion Mihalache din Topoloveni creeaza Partidul Taranesc.
1926 oct.10 In fiinta Partidul National Taranesc prin fuziunea Partidului Taranesc, condus de Ion Mihalache, cu Partidul National Roman din Transilvania, condus de Iuliu Maniu. Cei doi sunt copresedinti ai noului partid, a carei titulatura era Partidul National Taranesc(P.N.T.).
1927 iulie 7 Moare regele Ferdinand I si este înmormantat în Biserica Episcopala din Curtea de Arges.
nov.24 Moare I.I.C.Bratianu, care este înmormantat la mosia "Florica" de langa Pitesti în biserica familiei.
1934 nov. 21 Ion Mihalache devine pentru scurt timp unic presedinte al P.N.T.
1939 Dupa ocuparea si împartirea Poloniei între Germania si U.R.S.S. o parte dintre refugiatii polonezi (civili si militari) îsi gasesc adapost si în localitatile argesene.
1944 aug. Din acest moment Romania intra în sfera de influenta sovietica, care va impune regimul totalitar condus de comunisti; va dura pana în decembrie 1989.
1944-1962 În muntii judetului Arges (Muntii Fagaras) au actionat grupuri de rezistenta armata anticomunista.
1947, iulie 14 Ion Mihalache (împreuna cu alti fruntasi taranisti) este arestat de autoritatile comuniste, la Tamadau, în momentul în care se pregatea sa paraseasca tara pentru a conduce, în emigratie, un guvern democratic. Judecat formal si condamnat, a murit în închisoarea de la Ramnicu Sarat la 5 februarie 1963.
1949-1952 În închisoarea politica de la Pitesti are loc un experiment de o sumbra originalitate, care urmarea distrugerea prin tortura psihica a detinutilor ("Experimentul Pitesti").
1958 Încep lucrarile la Hidrocentrala de la Vidraru, pe cursul superior al raului Arges, terminate în 1966 ( cea mai mare hidrocentrala de pe raurile interioare din Romania).
1962 S-a înfiintat Institutul de Învatamant Pedagogic din Pitesti cu durata de 3 ani; printre primii profesori s-au numarat Serban Cioculescu, Gabriel Tepelea si Gh.Vrabie(laureat al Premiului Herder).
1966 S-au împlinit o suta de ani de activitate corala în Pitesti; a luat fiinta Corala "D.G.Chiriac".
1966-1970 Intra în functiune Uzina de negru de fum din Pitesti(1966), Rafinaria de titei(1968) si Combinatul petrochimic (1969) - astazi ARPECHIM.
1967 Intra în productie Fabrica de motoare electrice Pitesti.
1967- 1976 În aval de hidrocentrala Vidraru se construiesc alte 14 microcentrale, iar în amonte - doua.
1968 aug.20 Se inaugureaza Uzina de autoturisme Pitesti ("Dacia"), prima uzina cu acest profil din Romania ( licenta Renault).
1969-1972 Se constrieste autostrada Pitesti-Bucuresti care a intrat în expoatare curenta în 1973.
1972 S-a dat în folosinta Sala Sporturilor din Pitesti;
A luat fiinta Corul de camera "Ars Nova" din Pitesti.
1973 S-a inaugurat la Pitesti Spitalul Judetean .
1970-1974 Se construieste Transfagarasanul (91,5 km), sosea montana ce traverseaza zona alpina a muntilor Fagaras ( cota de altitudine maxima 2.045 m).
1977-1978 S-a modernizat localul Teatrului "Al.Davila" din Pitesti.
1978 La Întreprinderea mecanica "Muscel" din Campulung sunt fabricate primele autoturisme de teren "ARO", echipate cu motoare Diesel.
1985 S-a dat în folosinta Bazinul Olimpic de Înot (acoperit) din Pitesti unde se organizeaza curent competitii interne si internationale.
1990 Din acest an patrimoniul urbanistic al judetului Arges s-a îmbogatit cu multe edificii care adapostesc institutii bancare, economice si de învatamant, cum ar fi: Directia Judeteana a Finantelor Publice, Banca Comerciala, Rectoratul Universitatii din Pitesti. 1996 S-a inaugurat Centrul de Diagnostic si Tratament, prima unitate sanitara cu acest profil, cu capital integral de stat.

Descriere geografica
Situat in sudul tarii, judetul Arges este traversat de paralela 45° latitudine nordica, si este strabatut la est de meridianul 25° longitudine estica. La nord, se invecineaza cu judetele Sibiu si Brasov, cu judetul Dambovita la est, cu judetul Teleorman la sud si cu judetele Olt si Valcea la vest. Relieful judetului este ca un urias amfiteatru care coboara de la nord la sud, cuprinzand toate unitatile geo-morfologice intalnite in spatiul Carpato-Danubian de la 2.500 m pana la 160 m altitudine. Muntii Fagarasi (din Carpatii Sudici) se afla in nord, cu Varfurile Moldoveanu (2.543 m), Negoiu (2.535 m) si Vanatoarea lui Buteanu (2.508 m) dominand regiunea. Masivul Leaota, dealurile Platoului Dacic si o parte din Campia Romana traseaza granita estica a judetului. Campia Gavanu-Burdea se gaseste la est, pe cand vaile raurilor Olt si Arges se intind catre vest. Cea mai mare parte a teritoriului judetului se gaseste in bazinul superior al raului Arges, de la care a luat numele si pe care il pastreaza de la inceputuri si pana acum. In zona de munte si de deal se intalnesc o multitudine de lacuri glariare cat si lacuri artificiale. Flora, fauna si solul sunt caracteristice unui climat temperat si formelor de relief intalnite aici. Pentru a proteja cateva din speciile rare de fauna si flora, cat si cateva elemente valoroase de peisaj, acestea au fost declarate monumente ala naturii si sunt protejate in rezervatii naturale. Printre ele, cea mai importanta este rezervatia de flora si fauna Piatra Craiului. Elementele naturale, locurile istorice si liniile moderne de comunicatie, fac din judetul Arges o zona turistica de nivel national.
Situat in partea centrala a Romaniei langa Carpati, la 150 km distanta de Bucuresti, orasul Curtea de Arges a fost prima capitala a tarii in 1330 si detine valoroase monumente de arta, adevarat muzeu al istoriei romane. Biserica domneasca, construita de familia Basarab in secolul al XIV-lea, este o biserica bizantina clasica, monument de arta si arhitectura medievala romaneasca. Aici se gasesc fresce din diferite perioade de timp, dar cele mai de pret sunt sunt cele care dateaza din timpul domnitorilor Vladislav I Vlaicu si Radu I. Manastirea Curtea de Arges, construita din piatra de Albesti, avand ca ctitor pe Neagoe Basarab (1512 - 1521) este una din cele faimoase monumente istorice din Romania. Faima sa este legata de legenda Mesterului Manole care este cunoscuta in toate lumea. Numai la cativa kilometri departare se gaseste Castelul lui Vlad Tepes, cunoscut astazi ca Dracula. Transfagarasanul, cea mai mare constructie de acest fel din Romania, este situat la 2.034 m deasupra nivelului marii, cu un tunel cu lungimea de 845 m care trece pe sub Varfurile Negoiu si Moldoveanu, si care are o vedere pitoreasca asupra Vaii Argesului.

Atractii turistice
Barajul Vidraru era al 27-lea baraj ca inaltime, din Europa si al 15-lea baraj in arc in anul intrarii in exploatare (1965). Constructia barajului a durat cinci ani si jumatate. S-au forat 42 km de galerii subterane, s-au excavat 1.768.000 metri cubi de roca, din care aproximativ 1 milion metri cubi in subteran, s-au turnat 930.000 metri cubi de beton, din care 400.000 metri cubi in subteran si s-au montat 6.300 tone de echipamente electromecanice. Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurarii, al cincilea in Europa si al noualea in lume intre constructiile similare. Este un baraj din beton cu dubla curbura realizat din 22 ploturi verticale, avand inaltimea de 166,60 metri si o lungime la coronament de 307 metri, si este traversat de noua galerii orizontale interioare. Constructia se sprijina pe versantii muntilor Pleasa si Vidraru. Turbinele si generatoarele electrice ale hidrocentralei asigura o productie de energie, intr-un an hidrologic mediu, de 400 GWh/an.

In cheile Argesului care si-a facut drum ferastruind peretii inalti, muntosi, pe un pinten stancos se zaresc ruinele cetatii atribuita de traditie domnitorului Vlad Tepes. Cunoscuta si sub denumirea de Cetatea Poenari - dupa numele vechi al satului Poenari - ea a fost inaltata probabil in secolul al XIV-lea, ca loc de refugiu. Traditia populara leaga zidirea cetatii de numele legendarului domn Negru Voda si, desi neprecizat inca, locul ar putea fi, dupa parerea unor cercetatori, si vestita Posada unde s-a desfasurat in 1330 batalia dintre munteni si armatele regelui Carol Robert d"Anjou. Cetatea avea o forma alungita, ziduri groase de 2-3 metri si 5 turnuri de aparare: patru rotunde si unul prismatic. Cu toate ca in "Letopisetul Cantacuzinesc" se spune ca cetatea a fost ridicata din porunca lui Vlad Tepes, el s-a ocupat doar de refacerea sau completarea ei ulterioara.

Aflata in comuna Corbi, pe soseaua Campulung-Domnesti, manastirea Corbii de Piatra este un ansamblu partial rupestru din secol XIV (XVI). Conform documentelor, manastirea Corbii de Piatra a fost reinfiintata in 1512 de Magdalina monahia, pe vremea domnitorului Neagoe Basarab (1512-1521). Biserica manastirii a fost sapata in stanca. Aceasta fiind insa din gresie, exista pericolul surparii din cauza arborilor care au crescut deasupra ei si care favorizeaza infiltrarile de apa. In rand cu biserica, sapat tot in stanca, se afla un spatiu amenajat ca un fel de tribunal in aer liber. Despre acesta exista marturii ca era folosit de Neagoe Basarab (autorul "Invataturilor lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie") pentru a face judecata publica in cauzele care erau de competenta sa. Biserica este deosebit de valoroasa nu numai prin felul in care a fost implantata in stanca, ci si prin pictura care o impodobeste, despre care specialistii afirma ca este in cea mai pura traditie bizantina si ca dateaza din secolul al XIV-lea.

Manastirea Cotmeana, ctitorie a domnitorului Mircea cel Batran, 1386-1418, este construita din caramida decorata în exterior cu o succesiune de firide cu arhivolte marcate prin discuri de ceramica smaltuita, asemenea multor monumente bizantine din secolele 13-14. - Manastire Glavacioc, mentionata în documente prin anul 1441, refacuta de Vlad Calugarul, 1482-1495, folosita deseori ca resedinta domneasca.

Într-un valoros ansamblu arhitectonic, de traditie brancoveneasca, construita în 1677, se încadreaza si manastirea Aninoasa, construita de boierul Tudoran Vladescu.
Pe drumul catre Rucar-Bran, se înalta mausoleul de la Mateiasi, o constructie ampla care cinsteste memoria eroilor romani cazuti în Primul Razboi Mondial. Se afla aici un turn înalt care domina zona, spre care urca scari monumentale.

Monumentul cel mai impresionant ramane însa actuala Biserica Episcopala, cunoscuta si sub numele de Manastirea Curtea de Arges, ctitorita si sfintita de Neagoe Basarab, în 1517. Biserica are un echilibru al volumelor, si o suplete iesita din comun. Construita în doua registre, despartita printr-un brau de piatra torsionat, suprafata ocupata de biserica este de 756m2, iar înaltimea pana la varful turlei este de 31 de m. Cele patru turle sunt bogat decorate, primele doua de pe pronaos, torsionate una catre cealalta, iar la întretaierea arcurilor se afla mici discuri cu cate un porumbel de piatra aurit tinand în cioc un clopotel ce suna la adierile vantului. În interior îsi dorm somnul de veci Nagoe Basarab, ctitorul, sotia sa, Doamna Despina si patru dintre copii lor, precum si întregitorii de neam si tara, regii Romaniei moderne Carol I si regina Elisabeta ca si cele ale regelui Ferdinand I si regina Maria. De Manastirea Curtea de Arges este legata una dintre cele mai reprezentative creatii ale folclorului literar romanesc, legenda mesterului Manole, pregnanta metafora a ideii de jertfa întru creatie. Marturie graitoare a acelor vremuri este izvorul mesterului Manole.

Satul de langa Cheile Dambovicioarei
Sat de oieri ce-si urca primavara turmele in munte si le mai coboara toamna cand se face "ravasitul oilor", Podu Dambovitei pastreaza traditii nealterate de cateva milenii. Cantece de oierit, doine, hore pot fi culese aproape de la fiecare batran al satului, in zeci de variante. La fel, portul popular are aici sute de taine si simboluri pe care tot cei batrani stiu a le descifra si interpreta. Risipit, sub forma de evantai, de-o parte si de alta a Dambovitei, in miez de iarna, adormit in zapada, satului ii da viata doar fumul iesit pe cosurile caselor. In rest, e amortire. In clipa insa, cand soarele brazdeaza printre varfurile muntilor Piatra Craiului si turmele de oi pornesc in sus, aceleasi cantece de oierit, doine si hore incep a se auzi, calatorindu-se, "peste ape, peste punti/peste codrii de pe munti...". Semn ca la Podu Dambovitei se desprimavareaza.
La 5 km de Rucar, pe traseul Rucar-Bran, Podu Dambovitei e asezat ca intr-o galeata. "Prizarit" la poalele muntilor Piatra Craiului, strajuit de inaltimile verticale ale stancilor Cheilor Dambovicioarei, de-a stanga, si inconjurat, ca un brau strans, de dealuri ceva mai domoale pe flancuri, sate la o prima privire, ar parea de-a dreptul sufocat. Insa tocmai aici Dambovita, cu mult inainte de a se pune prima piatra de temelie a asezarii, si-a creat un "spatiu de respiratie". Asta dupa ce, la randu-i, a iesit aproape gatuita din inclestarea de Scylla si Caribda a versantilor Cheilor Dambovicioarei. Si asa cum larga a fost "respiratia" Dambovitei, la fel de largi la suflet sunt locuitorii asezarii. Veseli, primitori, n-ar precupeti nici un efort pentru a va face sa va simtiti cat mai bine, oaspeti fiindu-le! Caci de le treceti pragul, veti simti, ca-n copilarie, cum suflete calde si maini indemanatice (de gastronomi verificati) va vor ocroti si va vor bucura zilele de vacanta petrecute aici. Ba mai mult, va vor calauzi pasii (ca pe vremuri Ariadna) prin "labirinturi" nelegiuit de frumoase: Cheile Dambovitei, Cheile Dambovicioarei, Pestera Ursilor, Pestera Dambovicioarei, excursii de o zi la Curtea de Arges cu un microbuz, spre Podisor, Braniste, Bran etc. Veti putea participa la parada portului popular sau la intreceri precum: cel mai puternic barbat la ridicarea pietrelor sau competitia de tranta barbateasca romaneasca. Ori daca va prinde in concediu data de 20 septembrie cand are loc "Expo Pastoralis", moment ce coincide cu "ravasitul oilor" (coborarea de la munte), veti participa, ca spectator, la concursuri de animale: vaci, oi cai, caini etc, intreceri de cai in galop, serbare campeneasca si spectacole de muzica folclorica. Si veti fi binecuvantati cu atata voie buna incat, oricat de obositi ati fi, nici o clipa nu veti fi tentati sa spuneti "grabiti apusul soarelui".

Pestera Dambovicioara este situata in partea sudica a Masivului Piatra-Craiului, zona Rucar, pe drumul spre Cabana Brusturet - Dambovicioara se caracterizeaza printr-un relief carstic variat, spectaculos. Foarte frecvente sunt pesterile cu dimensiuni mici ori mijlocii. Dintre acestea, mai cunoscuta se dovedeste a fi Pestera "Dambovicioara". Situata in partea nordica a satului cu acelasi nume - la cca 1 km - este usor accesibila turistilor, amplasata chiar in apropierea soselei care strabate aceste chei. Lunga de peste 250 m, aceasta pestera are aspectul unei galerii putin ramificate, traseul sau fiind putin ascendent. Localnicii o cunosteau inainte de 1579, an in care Dambovicioara este atestata documentar, de pe vremea lui Mihnea Turcitul. Mai tarziu, in 1767, J. Fridvalsky o citeaza in lucrarea stiintifica Mineralogia magni Principatus Transilvaniae, ea constituind prima forma carstica de acest fel din Muntenia, mentionata intr-un studiu de specialitate. Cercetarile recente au dus la descoperirea unei noi galerii, neintroduse inca in circuitul de vizitare.

In judetul Arges se gaseste si Transfagarasanul, cea mai mare constructie de acest fel din Romania, care este situat la 2.034 m deasupra nivelului marii si are un tunel cu lungimea de 845 m care trece pe sub Varfurile Negoiu si Moldoveanu.

Campulung
Este cel mai vechi oras din Muntenia, fiind atestat documentar in anul 1292. Reprezinta fosta capitala a statului feudal independent Tara Romaneasca. In 1330 si-a stabilit resedinta aici Basarab I, primul domnitor al Tarii Romanesti. In 1369 domnitor Vladislav I a mutat aici, de la Curtea de Arges, capitala Tarii Romanesti. Scrisoarea adresata de aici in 1521 de catre negustorul Neacsu catre Johaness Benker, judele Brasovului, constituie primul document scris in limba romana.
Manastirea Negru Voda a fost zidita in 1215 de Radu Negru Voievod, intemeietorul statului Tara Romaneasca. Aici se afla cea mai veche piatra de mormant a unui domnitor pastrata in Romania. Bughea de Sus se afla la 5 km la N-V de Campulung si este o statiune balneoclimaterica cu izvoare indicate in tratarea afectiunilor tubului digestiv, ale celor hepato-biliare, urinare si endocrine.

Curtea de Arges
A fost atestat documentar in anul 1330. A reprezentat resedinta in ultimii ani de domnie ai lui Basarab I si prima resedinta a Mitropoliei Tarii Romanesti, infiintata in 1359. Manastirea Argesului se afla la 150 de km de Bucuresti si este cel mai interesant monument ce dateaza din secolul al XVI-lea din Tara Romaneasca. Ea simbolizeaza, prin legenda mesterului Manole, spiritul de sacrificiu al poporului roman. Celebrul zidar al voievodului Neagoe Basarab ar fi construit, intre 1514 si 1517, cu pretul propriei sale vieti si al vietii sotiei sale, prinsa vie in zidurile bisericii, cel mai frumos edificiu religios din regiune.
Decoratiunile exterioare de origine araba, persana si georgiana, sunt sculptate in piatra de Albesti. Vestigiile frescelor originale, executate de Dobromir in 1526, pot fi vazute la Muzeul National de Arta si Istorie din Bucuresti.
Biserica este una din marile necropole domnesti si regale ale tarii: in pronaos se afla criptele ctitorilor sai, Neagoe Basarab si Radu de la Afumati, si ale primelor doua cupluri regale ale Romaniei, Carol I si Elisabeta, Ferdinand si Maria.

Pitesti
Este resedinta judetului Arges si este situat pe dreapta raului Arges. Reprezinta un important nod feroviar si rutier fiind legat de Bucuresti printr-o autostrada. A aparut mentionat documentar ca oras la sfarsitul secolului al XV-lea si ca resedinta domneasca in secolul al XVI-lea. In aceasta perioada s-a dezvoltat foarte mult din punct de vedere comercial fiind situat pe drumul comercial dintre Bucuresti si Sibiu (constituia principalul centru de comert cu vite, piei, cereale, unt, miere, ceara). Muzeul Judetean Pitesti contine sectii de istorie si stiintele naturii care expun piese descoperite in judetul Arges. Biserica Domneasca din Pitesti a fost construita in 1656 si pridvorul ei este considerat o inovatie in arhitectura din Tara Romaneasca.



Poze judetul Arges




Share on Facebook



Nota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.

:

Cod de securitate *

security image
 




Interviul TravelWorld.ro
Agentia de turism Tourex: Seriozitate, experienta, incredere. Descopera lumea cu o agentie verificata!

Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.

Vezi toate interviurile
Ultima firma inscrisa in site

Casa Hrisicos, Constanta

Linkuri sponsorizate

Jocuri si jucarii

City break

Articole
Top 10 cele mai luxoase cazinouri din lume

Pe taramul jocurilor cu mize mari, putine experiente rivalizeaza cu luxul extravagant din cele mai opulente cazinouri din lume. Ele sunt vitrine de grandoare, sofisticare si extravaganta fara egal. [citeste tot]

Vezi toate articolele
Cerere personalizata
Din Transilvania in Kamchatka
Mongolia 1, 26-30 iunie

Nici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]

Vezi tot jurnalul
Articole video
Fontana di Trevi
18-05-2011
Fontana di Trevi

Se spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]

Las Vegas by night
23-03-2011
Las Vegas by night

Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]

Vezi toate articolele