Litoral 2024, Paste 2024, vara 2024, vacante, bilete concerte, cazari, sejururi
Login agentii Cont turist Lista operatori Publicitate Termeni si conditii Inscriere agentii- Manastiri [16]
- Muzee [4]
- Castele si cetati [10]
- Pesteri [4]
- Chei si defilee [1]
- Lacuri si baraje [2]
- Delta Dunarii [2]
- Arhitectura [1]
- Tehnica [1]
- Turnuri [1]
- 2 Mai
- Alba Iulia
- Amara
- Baia Mare
- Baile 1 Mai
- Baile Felix
- Baile Harghita
- Baile Herculane
- Baile Tusnad
- Balvanyos
- Bazna
- Borsec
- Brasov
- Bucuresti
- Caciulata
- Calimanesti Caciulata
- Campulung Muscel
- Constanta
- Costinesti
- Covasna
- Craiova
- Curtea de Arges
- Deva
- Eforie Nord
- Eforie Sud
- Iasi
- Jupiter
- Jurilovca
- Lacu Sarat
- Limanu
- Ludus
- Mamaia
- Medias
- Mila 23
- Murighiol
- Nasaud
- Navodari
- Neptun
- Oradea
- Orastie
- Pitesti
- Remetea
- Saturn
- Sf Gheorghe
- Sibiu
- Sighisoara
- Sinaia
- Singeorz Bai
- Sirnea
- Slanic Prahova
- Stana de Vale
- Sulina
- Timisoara
- Tulcea
- Valea Vaserului
- Vama Veche
- Vatra Dornei
- Venus
- Vidra
Nasterea si nunta
Traditii din BucovinaBucovina este o regiune in care se mai pastreaza in mare parte obiceiurile traditionale din momentele esentiale ale vietii, cum sunt nasterea sau nunta.
Botezul este cel care incununeaza nasterea. Imediat dupa nastere se realizeaza o serie de practici pentru a inlatura fortele malefice. Se pune un fir de ata rosie in tocul usii cu care este mai apoi legat copilul la mana, ca sa nu se deoache. In prima baie a copilului se pun un ban de argint si busuioc pentru purificarea apei. La botez, nasii trebuie sa pregateasca panza de mir - pe care se asaza copilul dupa ce este botezat si miruit; i se aduc in dar obiecte de imbracaminte.
Un obicei foarte interesant era acela al schimbarii numelui. Atunci cand copilul era bolnav si nu mai avea scapare, femeile opreau o persoana de pe drum careia i se dadea copilul pe geam impreuna cu o lumanare. Persoana straina ii schimba numele si ii dadea mamei copilul pe usa. Dupa aceasta, copilul era strigat cu numele schimbat pentru a nu mai fi recunoscut de boala.
La un an are loc taiatul motului, urmat de o mica petrecere. Pe o tava se pun diferite obiecte: inel, creion, cleste, cui, ata etc. care se ofera copilului. In functie de obiectul ales de copil, i se poate prevedea viitoarea meserie.
Nunta: ca si celelalte obiceiuri, si cele de nunta s-au modernizat, se mai pastreaza insa o parte dintre ele in forma simplificata. Cateva dintre obiceiurile de nunta din Bucovina se gasesc si in majoritatea celorlalte zone etnografice din Romania.
In momentul logodnei, viitorii miri si familiile lor stabilesc data nuntii, nasii, domnisoara si cavalerul de onoare. In ziua nuntii, domnisoara de onoare vine acasa la mireasa, iar cavalerul de onoare se duce acasa la mire. In timp ce este impodobita, mireasa trebuie sa planga. Daca acest lucru nu se intampla, o femeie in varsta ii aduce o ceapa zdrobita pentru a-i produce lacrimi.
Mirele vine acasa la mireasa sa o ia, dar in momentul in care ajunge aici, usile sunt inchise, iar familia miresei refuza sa deschida. Dupa ce se tocmesc, usa se deschide, iar mirele poate sa-si ia mireasa.
In unele locuri din Bucovina se mai tine un obicei stravechi: iertaciunea; amandoi mirii stau cu fata spre rasarit, mireasa sta in genunchi pe o perna si un covor, iar mirele sta in picioare cu mana stanga pe umarul miresei. Mireasa sta pe o perna pentru ca viata ei sa fie usoara si placuta ca perna cea moale.
La biserica, cand li se pun verighetele, mirele si mireasa vor sa se calce pe picior, crezand ca in acest fel vor avea suprematia in casnicie.
Dupa petrecere, mireasa cu mai multe femei se retrag intr-o camera unde acesteia i se schimba imbracamintea si este imbrobodita, insemnele de mireasa sunt date unei fete care urmeaza sa se casatoreasca.
In unele sate din Banat, a doua zi dupa nunta, luni dimineata, dupa rasaritul soarelui, mirii impreuna cu familia, nasii si nuntasii se duc la o fantana de la rascruce de drumuri, scot o galeata de apa si o varsa catre rasarit.
Traditii din Maramures
Imbracamintea miresei: camasa alba, o fusta alba si un sort alb peste. Peste camasa are o haina de lana fara maneci si un palton tot din lana, legat la umeri cu o curea rosie. In par se impletesc flori. Imbracamintea mirelui: camasa alba din canepa, haina de lana fara maneci si itari largi. Corpul este legat cu o curea mare cu sase catarame alaturi de cutit, tutun, pipa, portofel si alte obiecte marunte. Ca un ultim element, mirele poarta si el ghete cu clincheri. Singurele lui obiecte decorative sunt mansetele cusute, o geanta peste umeri si semnul ca e ginere - o floare alba artificiala in piept.
Scene emotionale pentru rude sunt momentele "iertarii" - cand mireasa si ginerele le cer parintilor iertare pentru greselile din trecut. Cel mai interesant ritual: cel al stergerii obrajilor ginerelui si miresei de catre soacra. Fiind prima data cand vine acasa la soacra, gesturile pot fi considerate ca un ritual de acceptare a miresei in noua casa (casa insemnand in mentalitatea taranilor din Maramures, familia/ rudele).
Dupa nunta, intrarea tinerei femei in randul celor casatorite implica adevarate credinte si practici, ca taierea unui lemn printr-o lovitura cu un topor (pentru a naste usor) sau torsul lanii (pentru a fi o gazda buna).
Tweet
Nota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.
Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.
Vezi toate interviurilePe taramul jocurilor cu mize mari, putine experiente rivalizeaza cu luxul extravagant din cele mai opulente cazinouri din lume. Ele sunt vitrine de grandoare, sofisticare si extravaganta fara egal. [citeste tot]
Vezi toate articoleleNici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]
Vezi tot jurnalulSe spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]
Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]
Vezi toate articolele
Protectia Consumatorilor ANPC
Autoritatea Nationala pentru Turism